Een Auschwitz-overlevende viert haar 104e verjaardag met haar 400 nakomelingen
Auschwitz was een complex van concentratiekampen, het grootste gebouwd door het nazi-regime, gelegen in de buurt van de Poolse stad Auschwitz. Vandaag is het er nog steeds om de gruwelen van de genocide tegen meer dan 15 miljoen mensen in de nazi-concentratiekampen te herdenken. Ook vandaag wordt die verschrikkelijke periode herdacht, zodat de gehele mensheid toekomstige gruwelen kunnen voorkomen. Shoshana Ovitz, een kampoverlevende, besloot haar 104e verjaardag te vieren, samen met haar veelvoud aan familieleden, bij de Klaagmuur van Jeruzalem, juist om de gruwelen van Auschwitz te herdenken.
via New York Post
Shoshana Ovitz is nu 104 jaar oud en 74 jaar geleden wist ze in 1945 te ontsnappen aan het bloedbad van de Joden die door Hitler gezochte werden. Toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gebracht, was Shoshana 29 jaar oud. Ze was met haar moeder en wist niet dat dat de laatste keer zou zijn dat ze haar zou zien. Haar moeder werd overgedragen aan Joseph Mengele, de engel des doods van het Derde Rijk, de vreselijke arts die weerzinwekkende experimenten uitvoerde met Joden als cavia's.
Shoshana was een van de weinige Joden die de verschrikkingen van de concentratiekampen wist te ontvluchten en ontmoette aan het einde van de oorlog haar man. De heer Ovitz zat ook opgesloten in de kampen en had daar zijn vrouw en kinderen verloren. De twee trouwden en besloten om eerst in Oostenrijk te gaan wonen en vervolgens in Haifa, Israël, waar ze een nieuw gezin stichtten. De familie Ovitz werd gelukkig en talrijk, maar de echtgenoten konden de verschrikkingen van de oorlog niet vergeten.
Dus besloot Shoshana Ovitz voor haar 104e verjaardag naar de Klaagmuur van Israël te gaan en te bidden voor alle Joden die in de concentratiekampen zijn afgeslacht. Wat de gebeurtenis echter nog gedenkwaardiger maakte, is dat al haar nakomelingen deelnamen aan de ceremonie voor Shoshana. Het was een enorme menigte: meer dan 400 mensen waren aan het bidden voor de Klaagmuur. Panini Friedman, Shoshana's oudste kleindochter, en de New York Post noemden de ceremonie als een van de grootste herdenkingsevenementen van de genocide.
De genocide van de Tweede Wereldoorlog was de meest traumatische gebeurtenis van de twintigste eeuw. Dit blijven herdenken is de enige manier om de dood van miljoenen mensen door menselijke wreedheid te voorkomen.