Kenia introduceert de doodstraf tegen stroperij om bedreigde dieren te redden
De fauna van de hele planeet wordt elke dag op de proef gesteld vanwege de onbewuste actie van de mens waardoor in de loop van decennia vele soorten dieren zijn uitgestorven. Helaas gaan de activiteiten zoals de jacht nog steeds door, zoals in Afrika, waar zelfs speciale safari's worden georganiseerd waarbij rijke mensen van over de hele wereld genieten van het afslachten van leeuwen, olifanten, giraffen, enz. Kenia is in dit opzicht zeer serieuze maatregelen aan het nemen: degenen die blijven stropen, zullen de doodstraf krijgen.
via News 360
Wikimedia Commons / Harald Zimmer
Een zeer strenge wet, die van Kenia, na verschillende andere alternatieve maatregelen die helaas niet het gewenste effect hebben gehad. Voor die dieren die met uitsterven bedreigd werden, werd een boete van $200.000 opgelegd, maar blijkbaar was zelfs dit niet voldoende om de stropers te stoppen. Nu heeft Kenia verklaard dat het zijn toevlucht zal nemen tot de doodstraf als iemand deze wet overtreedt.
Kenia past de doodstraf niet langer toe, maar deze barbaarse praktijk is nooit formeel afgeschaft in het land.
Wikimedia Commons / Bumihillsfoundation
Een zeer omstreden initiatief dat de hele wereld verdeelt. De Verenigde Naties staan zeer kritisch tegenover deze beweging van de Keniaanse regering, omdat zij altijd tegen de doodstraf zijn geweest, die in feite een schending van de mensenrechten inhoudt. Aan de andere kant is het waar dat Kenia de thuisbasis is van vele soorten wilde dieren die nu uitsterven en voortdurend enorme risico's lopen als gevolg van stroperij.
Het positieve nieuws is dat het doden van neushoorns in ieder geval met 85%, en dat van olifanten met 78% is afgenomen.
Voorlopig blijft Kenia het enige Afrikaanse land dat zo'n extreme wet heeft voorgesteld om het fenomeen van illegale jacht aan te pakken.