Op pad langs de vuurtorens: een prachtige reis tussen de "bewakers van de zee" in Bretagne en Normandië

Janine image
door Janine

22 September 2019

Op pad langs de vuurtorens: een prachtige reis tussen de "bewakers van de zee" in Bretagne en Normandië

Vuurtorens zijn structuren die altijd veel mensen hebben gefascineerd. Hetzij omdat ze zijn gebouwd op vaak afgelegen locaties of aan de rand van het vasteland, hetzij vanwege het gevoel van verwondering en majestueusiteit die ze met zich meebrengen, één ding is zeker: ze maken elke plek onderscheidend.

Ze zijn echte "bewakers van de zee", en spelen een vitale rol voor degenen die varen. Hun hoge en gevarieerde vormen, die de kracht van de golven uitdagen, hebben altijd een mysterieuze fascinatie om hen heen aangetrokken.

Er zijn twee regio's in Europa die lijken te zijn gemaakt voor degenen die in vervoering raken wanneer ze een vuurtoren zien. De route die we gaan beschrijven, is precies daar: ben je klaar om te vertrekken en het licht van deze gigantische torens over de zee te volgen?

via Brittany Tourism

Martin Leveneur/Flickr

Martin Leveneur/Flickr

De plekken in kwestie zijn Bretagne en Normandië, twee fascinerende regio's van Noord-Frankrijk, die uitkijken over het Engelse Kanaal en de Atlantische Oceaan. Hier zijn het niet alleen de prachtige dorpjes, de middeleeuwse steden en de wilde natuur die heersen, maar het is ook - en vooral - de zee.

In Bretagne en Normandië draaien er al eeuwenlang vele menselijke activiteiten omheen. Om deze reden moesten de kusten en grillige kliffen wel worden bezaaid met vuurtorens, die elementen van het landschap zijn geworden, evenals bronnen van legendarische panorama's.

We starten vanuit Ouistreham, in Normandië, een middeleeuws dorp waar de vuurtoren de stad bewaakt. Naar het westen, niet ver van Barfleur, kunt je de op een na grootste vuurtoren in Europa bewonderen en bezoeken, die van Gatteville. 75 meter hoog, en zijn 365 treden maken het een echte reus op het water.

MagBres/Wikimedia

MagBres/Wikimedia

Op dit punt leidt het pad langs de Vuurtorens ons naar Bretagne, om precies te zijn naar de Phare de l'Ile Vierge, de hoogste stenen vuurtoren ter wereld. De toren is 82 meter hoog en om naar de top te klimmen, is het noodzakelijk om 400 treden te nemen. Het is gelegen op een klein eiland, bereikbaar met speciaal georganiseerde boottochten.

In Le Conquet, op het puntje van Saint Mathieu, staat de gelijknamige vuurtoren, een van de ware symbolen van Bretagne. Niet ver van de oude ruïnes van het dorp, is de vuurtoren van Saint Mathieu een fantastische plek, van waaruit je kunt genieten van een spectaculair uitzicht. Ook de eilanden rond Le Conquet zijn bezaaid met vuurtorens, die per boot bereikbaar zijn.

Sur la route/Facebook

Sur la route/Facebook

Maar zeker de meest “huiveringwekkende" vuurtoren in Bretagne is de la Jument, gebouwd op de rotsachtige uitloper van l'Ile d'Ouessant. Je hebt waarschijnlijk al zijn beroemde foto's gezien, die deze enorme structuur uitbeelden, letterlijk omringd door torenhoge golven, waarbij de bewaker van het spektakel geniet alsof er niets aan de hand is. Het is echt een aanrader.

De lijst met te bezoeken vuurtorens in Bretagne en Normandië houdt hier zeker niet op, en in sommige daarvan is het zelfs mogelijk om te overnachten, tegen prijzen die niet bepaald goedkoop zijn. De ontdekking van de majestueuze lichttorens van Noord-Frankrijk, is in elk geval een onvergetelijke reis in vele aspecten, met landschappen, verhalen en atmosferen die in ieders hart zullen blijven.