Waarom eten sommige mensen veel maar worden ze niet dik? Dit is de wetenschappelijke verklaring
Iedereen kent wel iemand die kann eten wat hij wil zonder veel te bewegen, of "revolutionaire" behandelingen te hebben ondergaan, er toch in slagen om ongelooflijk - en natuurlijk - slank te blijven. En het zijn niet alleen die mannen en vrouwen die bijzondere aandacht aan voedsel besteden: waar we vaak zo jaloers op zijn, is dat deze mensen eten, en veel.
Het is dan ook vanzelfsprekend om je af te vragen wat hun geheim is. Hoe blijven ze in vorm, zonder dat ze hoeven op te letten wat ze eten? Er is een verklaring voor en het is wetenschappelijk. Laten we eens kijken wat het is.
via SBS.com
De sleutel tot het “mysterie”, als we het zo kunnen definiëren, werd ontdekt door onderzoekers van het Nestlé Institute of Health Sciences in Lausanne, in Zwitserland, en het bestond eruit om een bepaalde efficiëntie van hun vetcellen op te sporen.
De wetenschappers publiceerden de resultaten van het onderzoek in The American Journal of Clinical Nutrition en beschreven het in detail. Om een antwoord te geven op de eeuwenoude vraag, werden 30 mannen en 30 vrouwen gedefinieerd als "van nature slank”, dat wil zeggen met een body mass index van minder dan of gelijk aan 18,5.
De deelnemers werden onderworpen aan een regelmatig voedselritme en er werd vastgesteld dat ze geen enkele aandoening vertoonden. Vervolgens analyseerden Zwitserse onderzoekers het vetweefsel dat uit hun maag was genomen, evenals monsters van het bloed, urine en ontlasting, en kwamen tot de conclusie dat de vetcellen van deze mensen hun mitochondria - dat wil zeggen hun energiecentrales - actiever waren.
Bovendien waren deze vetcellen kleiner dan normaal, hoewel ze aanzienlijk efficiënter zijn dan de standaard. Dit komt door het grotere werk van de mitochondriën, waardoor ze beter in staat zijn om voedsel op een optimale manier te beheren.
In wezen zijn de vetcellen van de "eeuwig slanke mensen” zo gewend om vet te verbranden zodra ze in het lichaam aankomen, dat ze nooit de tijd krijgen om het op te laten hopen. Vrijwel het tegenovergestelde van wat er gebeurt bij zwaarlijvige mensen. Het is inderdaad een geluk om dergelijke kenmerken te hebben, maar, naast de ironische aspecten, zou onderzoek naar mensen die eten maar niet aankomen, nuttig kunnen zijn bij de bereiding van nieuwe diëten en behandelingen voor mensen die lijden aan aandoeningen die verband houden met het metabolisme.
Source:
- https://www.nestleinstitutehealthsciences.com/
- https://academic.oup.com/ajcn/
- https://www.sbs.com.au/food/health/article/2018/06/12/