Online beveiliging: 5 trucs om een onfeilbaar en onvergetelijk wachtwoord te maken
In het tijdperk van massale digitalisering is iedereen, sommigen meer dan anderen, ondergedompeld in een universum van accounts en apparaten die, om te kunnen functioneren, registratie en toegang vereisen.
Sociale netwerken, online winkels, e-mails, banken en nog veel meer: vrijwel alles heeft een account nodig, met een e-mailadres en vooral een wachtwoord. De haast en de noodzaak om altijd wachtwoorden te onthouden, maken hun keuze echter vaak summier en bijgevolg zeer kwetsbaar.
Niet iedereen denkt er goed over na hoe complex het wachtwoord dat ze kiezen moet zijn, en dit maakt accounts en gegevens ongetwijfeld kwetsbaarder. Volgens de statistieken zijn wachtwoorden die over de hele wereld zijn gekozen gemiddeld zeer eenvoudig te stelen. Daarom hebben we 5 tips voor je, om in gedachten te houden om het perfecte "geheime woord" te kiezen, gemakkelijk te onthouden en onmogelijk te ontcijferen. Probeer het en je zult rustiger slapen!
via Pcmag
1. Gebruik een woord dat verband houdt met je leven
Een plaats, een voetbalteam, de naam van een partner, een muzikant of een beroemd persoon: er zijn zoveel mogelijkheden, gezien het feit van het aantal ontmoetingen en hobby's iemand gemiddeld in zijn leven heeft. Kies bijvoorbeeld "isabella"
2. We transformeren sommige letters in cijfers
Als we als voorbeeld "isabella" nemen, wordt dit "1sabell4"
3. We voegen een nummer toe aan het begin of aan het einde
"1sabell4" wordt "1sabell406"
4. Nu mag een speciaal teken niet ontbreken
Underscore, apenstaartje of iets anders: ons wachtwoord wordt nu "1sabell406_”
5. Ten slotte voegen we, naast het speciale teken, een letter toe
Hoofdletters of kleine letters, misschien iets wat te maken heeft met het account dat we moeten beschermen. Voor Facebook kunnen we bijvoorbeeld "1sabell406_F” kiezen (een hoofdletter F toevoegen), voor de bank "1sabell406_B” enzovoort.
Het is duidelijk dat dit slechts voorbeelden zijn die iedereen naar eigen inzicht kan kiezen en definiëren. Zodra we echter ons persoonlijke mechanisme hebben overgenomen, dat we altijd angstvallig in ons hoofd moeten bewaken, moet je ervoor zorgen dat deze wachtwoorden onkwetsbaar worden. Probeer het zelf. Het is tijd om afscheid te nemen van de klassieke "123456", van namen of van geboortedata: wachtwoorden zullen op deze manier altijd anders zijn, maar gemakkelijk te onthouden!