Eerste schooldag in Jemen: de foto laat ons zien wat het betekent om een kind te zijn in een oorlogsland
Terwijl in bijna de hele wereld, aan het einde van de zomervakantie, de leuke beelden van kinderen op hun eerste schooldag te zien zijn, is de situatie in andere delen van de planeet heel anders. Een fotograaf uit Jemen, Ahmad Al-basha van het AFP-bureau, wilde over de eerste schooldag vertellen in Taez, de derde stad van het land: hier, net als op elke andere school, verzamelden de kinderen zich voor de leraar voor het begin van de lessen, maar het is niet wat we ons normaal gesproken voorstellen.
Ongeveer twintig kinderen luisteren naar de les van een leraar die voor hen gebaart; ze zitten op de grond, er zijn geen banken, geen stoelen, geen boeken of een schoolbord. Het is al heel wat dat ze een vloer hebben. Op een paar meter achter hen, maakt het gebouw plaats voor diepte; de vloer buigt naar beneden tot een hoop brokstukken die vermoedelijk een paar meter lager ligt. Dit zijn de gevolgen van de bomaanslagen die plaatsvinden tussen de regeringstroepen die worden gesteund door de Saoedi's en de Houthi-rebellen.
Voor de oorlog bloeide de oude markt in Taez, rijk aan veelbezochte ambachtelijke kraampjes, maar na een paar jaar te zijn belegerd door de rebellen, blijft er alleen een vage herinnering over: op de weinige kraampjes liggen alleen geweren en munitie. En het conflict spaart ook kinderen niet: er is sprake van meer dan 1.000 kinderen die worden aangeworven en gebruikt voor militaire doeleinden, zowel jongens als meisjes.
Als je met ouders praat en ze je vertellen hoe moeilijk het was voor hun kind om op te staan en naar school te gaan na maanden vakantie, herinner hen er dan beleefd aan dat als ze in het verkeerde deel van de planeet waren geboren, het vele malen erger had kunnen zijn.
Almigdad Mojalli/VOA/Wikimedia
Source: https://www.lorientlejour.com/article/1179045/au-yemen-les-enfants-de-plus-en-plus-exposes