Dit enorme anti-plastic schip is een concentraat van technologie ten dienste van het milieu
183 meter lang, emissies tot een minimum beperkt, een verbrandingsoven aan boord en de mogelijkheid om tot 28 passagiers te ontvangen voor "groene" expedities. Met deze kenmerken zouden we de Rev Ocean kunnen samenvatten, het enorme schip dat op het punt staat de zeeën van de hele wereld te bevaren met als doel ze te reinigen van het vervuilende afval.
De boot is een echte "goede reus" die tegemoet komt aan de behoeften, die steeds vaker in veel delen van de wereld nodig is, om het fenomeen van plasticvervuiling met concrete interventies tegen te gaan. De gezondheidstoestand van de wateren van de planeet is namelijk niet al te best: om deze reden vertegenwoordigen initiatieven en middelen zoals Rev Ocean belangrijke stappen voorwaarts. Laten we eens nader bekijken hoe dit ecologische superjacht is gemaakt en wat het doet.
via Forbes
Het grootste anti-plastic schip ter wereld is een project dat vele talen "spreekt". Het werd in feite gebouwd in Tulcea, Roemenië, door de Italiaanse scheepsbouwgigant Fincantieri en gefinancierd door de Noorse filantroop en ondernemer Kjell Inge Rokke, een voormalig bemanningslid van een olietanker die besloot om een signaal te geven ten gunste van het milieu, na vele jaren in een industrie te hebben doorgebracht die zeker niet "green" was.
Het personeel van dit mega-jacht zal bestaan uit 35 bemanningsleden en 55 wetenschappers voor onderzoeksreizen, terwijl Rev Ocean wat betreft cruises tot 28 passagiers zal kunnen herbergen. Boven alles zullen expedities van studie, onderzoek en reiniging van de zeeën het steunpunt zijn van de activiteiten van deze boot.
De actieve verbrandingsoven zal in staat zijn om bijna alle soorten afval te behandelen, inclusief plastic, en is speciaal ontworpen om het afval op de verschillende plaatsen die door de boot worden verzameld direct aan boord te verwerken. Het schip is een echt concentraat van technologie met weinig impact op het milieu. Onder de apparaten waarmee het is uitgerust, is er ook een geluids- en trillingsreductiesysteem dat is ontworpen om ook de onderliggende mariene fauna te beschermen.
Maar dit is nog niet alles. Om de wateren van zeeën en oceanen beter te verkennen, is de Rev Ocean ook uitgerust met drones en een ruimte waar helikopters kunnen landen. Er is ook een op afstand bestuurbare onderzeeër (ROV) die tot 6.000 meter diep kan duiken.
De aanpak die Rev Ocean wil gebruiken om plasticvervuiling te bestrijden, is echt wetenschappelijk en gestructureerd. Binnenin zullen in feite verschillende soorten onderzoek worden uitgevoerd, gericht op het in kaart brengen van alle plastic materialen die aanwezig zijn in de wateren waar het zal varen. Tegelijkertijd zullen wetenschappers aan boord van dit ecologische schip ook de effecten van klimaatverandering op aquatische ecosystemen en fauna bestuderen.
Als we aan dit alles de mogelijkheid toevoegen, voor de "gewone" passagiers, om in staat te zijn deel te nemen aan echte groene cruises, compleet met leeszalen en workshops, realiseren we ons dat een dergelijk project echt een uitstekend initiatief is, niet alleen voor wetenschappelijke doeleinden, maar ook om het bewustzijn te vergroten. Het enige dat overblijft is te hopen dat meer en meer schepen zoals de Rev Ocean op onze zeeën zullen varen!