Een chemische wolk om de opwarming van de aarde onder controle te houden: de voors en tegens over dit wetenschappelijke project

Janine image
door Janine

26 September 2019

Een chemische wolk om de opwarming van de aarde onder controle te houden: de voors en tegens over dit wetenschappelijke project

Wetenschappers vragen zich al jaren af hoe ze een einde kunnen maken aan de opwarming van de aarde en de klimaatverandering. De meest correcte manier zou uiteraard zijn om een einde te maken aan de vervuiling, maar dit pad duurt te lang en het is zeer onwaarschijnlijk dat het volledig zal worden gerealiseerd.

Een groep wetenschappers van Harvard University is een alternatieve methode aan het ontwikkelen: het vrijlaten van “wolken" in de atmosfeer die zwaveldioxide-aerosolen bevatten en reflecterend zijn, om een deel van de zonnestraling erop te laten "stuiteren" en de Planeet te vernieuwen.

via CNBC

Pxhere

Pxhere

Wetenschappers hebben hun werk gedefinieerd als onderdeel van geo-engineering van de zon. De chemische wolk die specifiek is gecreëerd om zonnestraling te beperken, zou gezien moeten worden als de uitbarsting die de IJslandse vulkaan Eyjafjöll in 2010 heeft veroorzaakt. In dat geval was de wolk de hemel kilometers binnengevallen. Het verschil met de uitbarsting van de IJslandse vulkaan is dat deze "chemische wolk" jarenlang zou duren en over de hemel van de hele planeet zou worden verspreid.

Het idee is erg populair gebleken. Andy Parker, directeur van het project Solar Radiation Management Governance Initiative (SRMGI), verklaarde tegenover de CNBC dat tot op heden studies hebben aangetoond dat deze nieuwe technologie de intensiteit van hittegolven kan verminderen. De wolk kan bijvoorbeeld de snelheid van de zeespiegelstijging en de intensiteit van tropische stormen verminderen. Het is duidelijk dat, zoals Parker zelf openlijk heeft toegegeven, deze voordelen alleen theoretisch zijn: op dit moment heeft geen enkele test dit bevestigd.

Het project ontvangt economische subsidies van verschillende bekende persoonlijkheden. Eén van hen is Bill Gates. De chemische wolk van Harvard heeft echter ook veel kritiek gekregen. Sommige wetenschappers hebben erop gewezen dat een dergelijke chemische wolk tot echt gevaarlijke gevolgen kan leiden. In die zin kan de zon zelfs donker worden en kan de temperatuur buitensporig dalen, met het risico dat we ons in een te koude wereld bevinden om het leven te begunstigen.

Ondertussen blijven onderzoekers van Harvard het bestuderen, ervan overtuigd dat de oplossing haalbaar en veilig is. In afwachting van verdere details over dit unieke wetenschappelijke initiatief, hopen we dat nieuwe technologieën ons echt kunnen helpen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.