Symbolen en cijfers onder plastic flessen: wat ze betekenen en waarom het belangrijk is om ze te kennen
Plastic is niet allemaal hetzelfde. Wanneer we water van dit materiaal of ander voedsel dat in dergelijke verpakkingen zit kopen, realiseren we ons vaak niet hoe noodzakelijk het is om op dezelfde verpakking te controleren wat voor soort plastic het is.
Als we van plan zijn - of als het noodzakelijk is - om de fles opnieuw te gebruiken, dan is het heel belangrijk om hier aandacht aan te besteden, omdat veel van de meest voorkomende materialen op de markt gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Elke fabrikant is in de regel verplicht om deze informatie aan te geven en daartoe zijn er categorieën met letters, cijfers en symbolen die het type verpakking beschrijven dat we kopen. De betekenis ervan is echter niet altijd bekend bij de meeste consumenten. Daarom vind je hieronder een lijst met de meest voorkomende, met de relatieve beschrijving.
via Plastics Today
1. PET of PETE (polyethyleentereftalaat)
Dit zijn wegwerpflessen die bij hergebruik zware metalen, chemicaliën en bacteriën kunnen afgeven die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Het is waarschijnlijk het meest voorkomende materiaal dat wereldwijd in consumentenproducten wordt gebruikt, evenals dat van de meeste flessen water die te koop zijn. Het is niet gemakkelijk om te ontsmetten, dus het is absoluut raadzaam om het na gebruik weg te gooien.
2. PEHD, HDPE of HDP
Polyethyleen met hoge dichtheid is een van de beste kunststoffen in termen van gezondheidsrisico's, omdat het zeer weinig chemicaliën afgeeft. Het is vaak raadzaam om voor flessen van dit materiaal te kiezen, waar mogelijk, juist vanwege de niet-toxische eigenschappen. Het is ook eenvoudig en voordelig om te recyclen.
3. PVC of 3V
Dit plastic wordt vaak gebruikt. Van voedselverpakkingen tot flessen olie, speelgoed voor huisdieren en informatica. Niet alleen: PVC-buizen en -vensters worden ook gebruikt in de hydraulica en in de bouw, omdat het zeer waterdicht en bestand tegen zonlicht is. Met betrekking tot voedsel moet echter voorzichtig worden gehandeld, omdat het twee giftige chemicaliën vrijgeeft die de hormonen beïnvloeden.
4. LDPE of PEBD
Het is een soort plastic dat niet wordt gebruikt voor flessen, maar normaal gesproken voor tassen. Het geeft geen chemicaliën vrij in contact met water en is over het algemeen vrij veilig vanuit het oogpunt van de menselijke gezondheid. Het wordt ook gebruikt voor kleding en meubels.
5. PP
Dit is polypropyleen, het plastic materiaal waarvan de meeste bakjes voor sauzen of yoghurt zijn gemaakt. Het is licht, bestendig en bestand tegen hitte: daarom helpt het voedsel vers te blijven.
6. PS
Dit is niets anders dan polystyreen, een materiaal dat iedereen weleens gezien heeft in verpakkingen en dozen. Het is goedkoop, licht en kan vele vormen aannemen.
7. PC of "andere" gangbare kunststoffen
Als je voedsel ziet dat is verpakt in materialen van deze categorieën, moet je voorzichtig zijn, omdat het klassieke plastic (of polycarbonaat) absoluut gevaarlijk is voor levensmiddelen. Het kan bijtende chemicaliën afgeven en is moeilijk te recyclen. Polycarbonaat kan bisfenol A (BPA) afgeven, een stof die giftig is voor het menselijk lichaam.
Van nu af aan is het daarom, als het nog geen gewoonte is, nodig om aandacht te besteden aan de gekochte verpakkingen van dranken en voedingsmiddelen. Voorkomen is zeker beter dan genezen, net zoals het goed is om het milieu te helpen door voor de meest duurzame materialen te kiezen.