Dankzij deze bionische prothesen hebben patiënten die al lang zijn geamputeerd opnieuw hun benen gevoeld
Een uniek experiment ter wereld, dat 3 maanden duurde, bij twee patiënten die al een tijd een been hadden geamputeerd, gaf verbluffende resultaten. Het grote succes is te danken aan een internationaal onderzoek gecoördineerd door de Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich (Eth) met de bijdrage van Silvestro Micera van de Sant'Anna School in Pisa en van de École Polytechnique Fédérale in Lausanne (Epfl). Dankzij de implantatie van bionische prothesen konden de patiënten in kwestie hun been opnieuw voelen en eindelijk weer contact met de grond krijgen, waardoor ook het lopen werd verbeterd, met een merkbare afname van fantoompijn.
via Nature Medicine
ETH Zurich / Stanisa Raspopovic
In het verleden was er al een soortgelijk experiment met handen en, zoals Silvestro Micera uitlegt, werd nu gedaan wat al met de tactische bionische hand werd gedaan toegepast op de onderste ledematen. In dit geval hadden de patiënten een amputatie van het been boven de knie, een belangrijke laesie en, zelfs met de prothese, hadden ze moeite met lopen. Dankzij elektroden geïmplanteerd in de zenuw en verbonden met een plaat in de voet en knie, is het mogelijk om sensorische prikkels om te zetten in informatie waarmee patiënten pijn kunnen verminderen, maar ook sneller kunnen lopen.
Mensen die een prothese gebruiken, hebben te maken met aanzienlijke moeilijkheden, zoals nooit weten hoe ze goed moeten lopen met een prothese en op welk type terrein ze lopen. Om deze reden kan een eenvoudige wandeling over kiezels of zand vermoeiend zijn. Om nog maar te zwijgen over de fantoompijn, die een van de twee hoofdrolspelers van het onderzoek op deze manier nauwkeurig beschrijft: "De grote teen die ik niet heb, doet pijn. De grote teen, voet, hiel, enkel, kuit: ze doen allemaal pijn, en ik heb ze niet eens meer."
Stanisa Raspopovic, professor aan het Instituut voor robotica en intelligente systemen aan het Eidgenössische Technische Hochschule in Zürich (Eth), legde uit hoe deze studie aantoont "hoe nuttig het is voor de gezondheid van mensen met een geamputeerd been om een prothese te hebben die werkt met neurale implantaten om sensorische feedback te herstellen". Het onderzoek toont opnieuw het enorme potentieel van intraneurale stimulatie, de klinische impact op patiënten is duidelijk: ze nemen de prothese op een meer natuurlijke manier waar, bijna alsof het een deel van het lichaam is, en ze gebruiken het beter: in de tests konden ze sneller lopen en minder zuurstof verbruiken, waardoor ze minder vermoeid raakten.