Een onderzoeker heeft voor het eerst de dodelijke beet van de kokoskrab gemeten
De Birgus Latro is het grootste terrestrische schaaldier ter wereld en dankt zijn wetenschappelijke naam aan zijn ongewone vermogen om kokosnoten te stelen uit palmen - vruchten die hij gemakkelijk kan openen dankzij zijn dodelijke grip. Dit is de reden waarom hij vaak "de kokoskrab" wordt genoemd. Hij kan met gemak een meter lang worden en zijn knijpkracht is 10 keer groter dan die van de mens. Voor het eerst was het mogelijk om de kracht van dit gigantische schaaldier te meten, dankzij de onderzoeker van de Okinawa Churashima Foundation, Shin-ichiro Oka.
via Plos One
De hoofdonderzoeker Shin-ichiro Oka heeft zelf ondervonden wat de kracht van deze buitengewone dieren is dat, onder de verschillende delen van de wereld, in het zuiden van zijn land, Japan, woont. De geleerde testte de kracht van de scharen van 29 exemplaren tussen 30 gram en 2 kg gewicht en slaagde erin om bijna alle aanvallen van de schaaldieren te vermijden die natuurlijk bang en verdedigend waren. "Het was een hel zonder einde", gaf de onderzoeker toe, die twee keer "gebeten” werd, maar toch succesvol was in het verzamelen van gegevens. Dankzij een sensor slaagde hij er zelfs in om de maximale grijpkracht van de grootste krabben vast te leggen: 1.800 newton.
Een dier dat vanwege zijn kracht bijna geen rivalen heeft: een exemplaar van 4 kg zou in feite een greep van ongeveer 3.000 newton moeten bereiken, wat veel meer is dan waar andere schaaldieren toe in staat zijn. Kreeften bereiken bijvoorbeeld 250 newton, terwijl de mens 300 newton bereikt. In de dierenwereld is de krokodil nog steeds de meest gevreesde: zijn kaken sluiten rond de prooi met een kracht van 16.000 newton.
Dankzij deze sterkte is de kokoskrab in staat om zichzelf van voedsel te voorzien, zoals kokosnoten of andere kleinere schaaldieren, maar ook om zichzelf te verdedigen voor het geval ze zich bedreigd voelen.