Dit fascinerende mozaïek ontdekt in Frankrijk zou het bestaan van een oude verloren stad bewijzen
De Kelten - of Galliërs, zoals ze door de oude Romeinen werden genoemd - waren de mensen die het het Romeinse Rijk behoorlijk moeilijk maakten. Pas in 51 v. Chr., na tenminste twee eeuwen bloedige strijd en heroïsche acties aan beide kanten, slaagde Julius Caesar erin Vercingetorix en zijn volk te verslaan.
De Romeinse verovering gaf de oorsprong aan vele steden waarvan echter in de loop van de tijd de sporen zijn verloren. Eén daarvan lijkt nu echter aan het licht te zijn gekomen. Laten we deze ontdekking wat nader bekijken.
via Live Science
The society for the promotion of Roman Studies/Facebook
Tijdens opgravingen in Uzès, in het zuiden van Frankrijk, ongeveer 140 km van Marseille, hebben enkele Franse archeologen de overblijfselen ontdekt van een stad die al eeuwen is verdwenen en alleen bekend is vanwege enkele stenen met inscripties in Nîmes. Op deze oude vondsten staat de naam, in het Latijns Ucetia, samen met die van 11 andere steden verspreid over het gebied.
Van de ontdekking kan worden gezegd dat die toevallig was: het opgravingsgebied was eigenlijk al bestemd voor de bouw van een mensa, toen het Franse preventieve archeologisch onderzoeksinstituut (INRAP) vroeg om de opgravingen uit te voeren. Aldus gebeurde: de INRAP heeft inderdaad een enorm mooie mozaïek ontdekt, waarschijnlijk uit de eerste eeuw voor Christus.
Het gevonden mozaïek meet 60 vierkante meter en is omgeven door een zuilengalerij. Het is samengesteld uit geometrische decoratieve motieven en vier dieren op de hoeken: een uil, een eend, een adelaar en een reekalf. Philippe Cayn, de archeoloog die verantwoordelijk was voor de opgravingen, verklaarde dat de ontdekking echt verrassend is, in de eerste plaats vanwege de schoonheid en de staat waarin het werk bewaard is gebleven. Bovendien lijkt, zoals de archeoloog verklaarde, hoewel deze werken veel aanwezig zijn in de Romeinse kunst, het mozaïek van Ucetia minstens een eeuw ouder te zijn dan andere soortgelijke vondsten.
In totaal hebben de archeologen, samen met het mozaïek, 250 vierkante meter overblijfselen opgegraven die behoren tot een stad, Ucetia dus, bewoond van de eerste eeuw voor Chr. tot de 7e eeuw na Chr., met een tussentijd (nog niet uitgelegd) van twee eeuwen, van III tot IV na Chr.
Hoewel de opgravingen nog niet zijn beëindigd, kunnen we zeker zeggen dat Ucetia inderdaad een sensationele ontdekking was.