Een oudere vrouw heeft jarenlang een schilderij in de keuken en ontdekt dan dat het een Cimabue is die meer dan 4 miljoen euro waard is
Soms kan het geluk ons op de meest onverwachte manieren en vormen bereiken. En het is niet alleen een manier om te zeggen, omdat verhalen zoals die we je gaan vertellen, niet op een andere manier kunnen worden beschreven.
Stel nou dat je onbewust voorwerpen of kunstwerken van een enorme waarde om je heen hebt, zou je dat dan geloven? Voor de oudere vrouw die de hoofdrol speelt in deze gebeurtenis, zou het antwoord tot voor kort negatief zijn geweest. Een verbluffende ontdekking wachtte echter jarenlang op haar, hangend aan een muur in huis.
De huizen van onze grootouders zijn vol met oude schilderijen, ornamenten en “prullaria”, die veel kinderen en kleinkinderen gewend zijn om altijd op dezelfde plek te zien. Dat gold ook het voor het schilderij dat tussen de woonkamer en de keuken van een huis in Compigne, ten noorden van Parijs hing.
via BBC
Een van de vele schilderijen waarmee de oudere vrouw haar muren van het huis verfraait en vult. Behalve dan het “schilderijtje”, dat een authentiek - en nlooit eerder vertoond - werk van de Florentijnse kunstenaar Cimabue bleek te zijn, die in de tweede helft van de jaren 1200 leefde, een van de grootste protagonisten van de Italiaanse kunstscene van zijn tijd, evenals een geweldige innovatieve schilder die beïnvloed werd door de Byzantijnse kunst.
We kunnen ons alleen maar voorstellen hoe het voelt om het nieuws te ontvangen over het hebben van een kunstwerk van meer dan 700 jaar oud, met een geschatte waarde tussen de 4 en 6 miljoen euro. De ontdekking kwam nadat de vrouw besloot het object te laten taxeren door een lokaal veilinghuis, Acteon. Van daaruit werd het schilderij bekeken door de kunstcriticus Eric Turquin, die het oordeel van authenticiteit en economisch aanzien formuleerde.
Het schilderij maakt waarschijnlijk deel uit van een tweeluik uit 1280, samengesteld uit 8 panelen van ongeveer 26 cm x 20 cm, met scènes van de passie van Christus. Het hout dat Cimabue gebruikt is populier, terwijl het schilderij een tempera is op een gouden achtergrond. De hoofdpersoon is natuurlijk Jezus Christus, omringd door een boze menigte voordat hij gekruisigd werd.
Wat het meeste indruk maakte op de criticus die het schilderij analyseerde, was de perfecte staat waarin het schilderij verkeerde, evenals de zeldzaamheid van een dergelijk werk. Van het tweeluik waartoe hij behoorde, waren tot nu toe slechts twee andere panelen bekend, één tentoongesteld in de National Gallery in Londen en de andere in de Frick Collection in New York.
Een echt herontdekt meesterwerk, al omgedoopt tot “De bespotte Christus“, vanwege de kenmerken van de voorgestelde scène. De veiling die het als protagonist zal zien is de eerste in tientallen jaren die een schilderij van Cimabue betreft, en zal starten vanaf een basis van tussen de 4 en 6 miljoen euro. Het valt niet te ontkennen: voor de oude Franse vrouw - maar ook voor kunstliefhebbers van over de hele wereld - was het echt een geluk!