Een ijsberg van 1.636 vierkante kilometer is afgescheurd in Oost-Antarctica
Volgens gegevens gepubliceerd door The Guardian, brak een ijsblok van dezelfde grootte als de stad Londen los van het platform Amery op Antarctica. Deze ijsberg, door de wetenschap D-28 genoemd, zou op 26 september 2019 van het ijsplateau zijn losgebroken, niet al te verrassend voor de experts, die het evenement op de oostelijke Antarctica al jarenlang hadden voorspeld. Nu roept het nieuws echter vragen en angsten op over de catastrofale gevolgen van het smelten van meerjarig ijs op de planeet Aarde.
via The Guardian
Volgens schattingen is de oppervlakte van de ijsberg dat zich afscheidde ongeveer 1.636 vierkante kilometer, oftewel 50 x 30 kilometer. Maar de Australische Antarctische Divisie, samen met de inspanningen van het Institute of Marine and Antarctic Studies en het Scripps Institute of Oceanography, verklaarde dat het fenomeen al sinds het begin van de jaren 2000 op grote schaal werd verwacht.
Deze wetenschappers hadden namelijk al zo'n twintig jaar geleden een scheur in de voorkant van het D-28-platform opgemerkt en ze hadden het evenement tussen 2010 en 2015 berekend. Niets verontrustends voor de wetenschap, behalve dat we niet precies de gevolgen weten van het losbreken van de ijsberg.
Als het waar is dat de breuk de zeespiegel niet nadelig beïnvloedt, volgens de verklaringen van Helen Amanda Fricker van de Australische Antarctische Divisie, is het feitelijk niet bekend welke invloeden het zou kunnen hebben op het smelten van andere blokken van de Oost-Antarctische ijskap. Moeten we ons zorgen maken?
Ondertussen blijven de wetenschappelijke twijfels over de toekomst van meerjarig ijs op de polen van onze planeet op steeds obscuurdere wijze toenemen.