Om de consumptie van plastic te verminderen, wordt in Londen weer melk in glazen flessen geleverd
Er zijn gewoonten en ambachten die tot een ver verleden lijken te behoren, of tot contexten waarmee veel jonge mensen nooit rechtstreeks in contact zijn gekomen. Deze praktijken weer terug te halen, vooral in een kritieke situatie zoals die onze planeet op het gebied van vervuiling ervaart, kan echter heel nuttig zijn, juist om afval te beperken en hergebruik aan te moedigen.
Een voorbeeld hiervan is het nieuws dat in Londen de gewoonte om 's ochtends melk voor je deur te laten bezorgen door melkboeren die met hun melkbusjes rennen, opnieuw wijdverbreid wordt. Een gewoonte die de afgelopen jaren bijna is verdwenen, maar die nu, dankzij de inspanningen van verschillende lokale bedrijven, een meer bewuste en milieubewuste consumptie kan garanderen. Laten we het eens nader bekijken.
via The Telegraph
Volgens het zuivelbedrijf Parker Dairies en andere vergelijkbare bedrijven groeit de interesse om melk in glazen flessen te kopen met werkelijk positieve cijfers. De zuivelonderneming wist in de eerste helft van 2019 bijna 400 nieuwe klanten te werven. En het positieve is dat de leveringen op een groene manier plaatsvinden. Parker Dairies heeft namelijk 25 elektrische voertuigen die worden gebruikt voor het transport van melk, waardoor verplaatsingen zonder emissie worden gegarandeerd.
Klanten, zoals gemeld door bedrijven in deze sector, zijn beslist meer attent dan voorheen op het gebied van vervuiling door plastic. Melk wordt in feite niet langer in plastic flessen gekocht, maar in veel gevallen heeft het de voorkeur om het in glazen flessen te kopen, die vervolgens met statiegeld worden geretourneerd.
Precies dat van statiegeld is een systeem dat hernieuwde belangstelling lijkt te krijgen. Het hergebruiken van goede verpakkingen om niet weggegooid te worden na het eerste gebruik - en misschien moeilijk te recyclen - is een van de vele belangrijke stappen die kunnen worden gezet in de richting van milieubescherming.
De klanten van Londense melkboeren die aan huis leveren zijn jong, een teken dat deze concepten van ecologie en hergebruik langzaam maar zeker in het hart van de laatste generaties doorbreken.
De hernieuwde verspreiding van de levering van melk aan huis in het Verenigd Koninkrijk is ook te danken aan de aandacht en toewijding van het Luxemburgse zuivelbedrijf Müller, dat in 2016 Dairy Crest, een van de toonaangevende melkproducerende bedrijven in het land, overnam om de traditie van de milkmen levend en actief te houden.
En het is precies Müller die sterk gelooft in de toekomst van glazen flessen, gezien als een ecologische manier om tradities in ere te herstellen en tegelijkertijd de versheid, keuze en lokale oorsprong van de producten te garanderen.
Kortom, het leveren van melk aan huis, op de plaatsen en op de manieren waarop het kan worden toegepast, is echt een terugkeer naar het verleden geprojecteerd op de toekomst, naar steden en natuurgebieden die steeds meer vrij zijn van plasticvervuiling.