Voor het eerst filmden wetenschappers wilde zwijnen die gaten graven met behulp van stokken

Janine image
door Janine

11 Oktober 2019

Voor het eerst filmden wetenschappers wilde zwijnen die gaten graven met behulp van stokken

Varkens zijn meestal niet erg geliefd, omdat de dieren hun dagen in de modder doorbrengen en restjes eten, en vroeg of laat worden ze bacon of worst op iemands bord. Varkens verdienen echter iets meer aandacht, gezien het feit dat ze buitengewoon gevoelig en sociaal intelligent gedrag kunnen aannemen. Als een verder bewijs hiervan hebben wetenschappers voor het eerst een groep zwijnen gedocumenteerd die bewust stokken gebruiken, alsof het gereedschap is, dat de dieren gebruiken om een doel te bereiken.

via National Geographic

Wikimedia / Ad Meskens

Wikimedia / Ad Meskens

De onderzoekers hebben enkele varkens in het bijzonder geobserveerd, het Visayawrattenzwijn (Sus cebifrons), een bedreigde diersoort, afkomstig van slechts twee eilanden op de Filippijnen; tijdens het onderzoek merkte het team op dat wilde zwijnen houten stokken gebruikten om nesten te graven en te bouwen, in een dierentuin in Frankrijk.

Tijdens het observeren van de varkens in de Ménagerie du Jardin des Plantes in Parijs, zag Meredith Root-Bernstein, een van de onderzoekers, een van de vrouwelijke wilde zwijnen, genaamd Priscilla, in een zeer specifiek gebied graven, met een stok in haar bek. "Op een gegeven moment verzamelde Priscilla een plat stuk schors, ongeveer 10 cm x 40 cm en hield het stuk hout in haar bek en gebruikte het om de grond te graven, eruit te halen en naar achteren te duwen, behoorlijk krachtig en snel."

Wikipedia

Wikipedia

Dit zijn niet de eerste dieren die weten hoe ze hulpmiddelen moeten gebruiken om hun doelen te bereiken. Grote apen gebruiken bijvoorbeeld meestal stokjes, stenen of andere elementen om aan hun behoeften te voldoen. Vaak staat het gebruik van externe hulpmiddelen synoniem aan intelligentie omdat het meestal een actie is die verband houdt met de mens. Het gebruik van natuurlijke elementen als gereedschap betekent echter niet noodzakelijk dat een dier superintelligent is. Mieren gebruiken bijvoorbeeld externe objecten om voedsel te zoeken en zijn zich daar misschien zelf bewust van, maar we beschouwen ze echter niet als "intelligente" dieren op dezelfde manier als chimpansees of dolfijnen.

De ware demonstratie van de intelligentie van het dier met betrekking tot het gebruik van externe hulpmiddelen lijkt te liggen in flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Ook al hebben de onderzoekers dit gedrag door varkens niet kunnen verklaren, het staat vast dat een dergelijke houding nog nooit eerder was waargenomen.