Bovengemiddelde intelligentie kan worden verbonden aan grotere risico's op psychische stoornissen: dat beweert een studie
Wie zei er dat het altijd goed is om geniaal of slimmer te zijn dan gemiddeld? Het is voldoende om rond te kijken, ook ondersteund door vele fictieve personages in succesvolle films of tv-series, om te beseffen dat het woord "geniaal" vaak ook overeenkomt met veel problemen.
Sociopathie, depressie, manieën, kleine of grote gewoonten die tot ergernis leiden: is iemand met een grote intelligentie echt meer geneigd tot dit alles, zoals scenarioschrijvers, schrijvers en regisseurs ons vaak willen doen geloven?
Een aantal interessante antwoorden kunnen gegeven worden door de studie waar we het over hebben, die zich richtte op het onderzoek van mensen met een hoog IQ, geanalyseerd op basis van hun psychologische kenmerken. Dit is wat er uit kwam.
via Independent
A Beautiful Mind/Universal Pictures
Bovengemiddelde creativiteit, roekeloosheid, inspiratie, excentriciteit, maar ook angst en een grotere aanleg voor psychische stoornissen. Precies: onderzoekers van de Afdeling Psychologie van het Pitzer College in Claremont (Californië) en van de Pacific University in Seattle hebben ontdekt dat de tweeterm geniaal-mentaal probleem geenszins is uitgesloten.
Integendeel, na onderzoek van meer dan 3.700 mensen met een hoog IQ, hoger dan 130, ontdekten de wetenschappers dat 20% van de problemen met betrekking tot angst wijdverspreid waren, vergeleken met 10% van de "normale" bevolking die in analyse was, oftewel degenen met lagere intellectuele niveaus.
Als je je afvraagt hoe dat mogelijk is, is het antwoord dat het een kwestie van bewustzijn is. Een hoger IQ betekent ook een groter vermogen om de oorzaken en gevolgen van wat er om ons heen is diepgaand te evalueren, en dus grotere kansen om echt bewust te worden van problemen. Dit veroorzaakt ongetwijfeld angst op hoge niveaus, ook gezien het feit dat de door de onderzoekers onderzochte mensen veel reactiever bleken te zijn met de prikkels van de omgeving.
Dat van de zogenaamde "geniën" is een hyperactief zenuwstelsel, dat door elke externe factor, zelfs klein, meer dan het gemiddelde kan worden gestimuleerd, opgejaagd en verstoord. Een kenmerk dat hen zeker niet helpt om met sereniteit te leven, en waar zelden bij wordt stilgestaan, aangezien deze mensen in de meeste gevallen alleen in aanmerking worden genomen vanwege hun geniale vondsten.
Hoewel we intelligenter kunnen zijn dan gemiddeld, betekent dit niet noodzakelijk dat we ook beter leven. En de studies waar we het over gehad hebben, laten het volledig zien. Evenzo kunnen degenen die mogelijk worden gekweld door angst, stress en depressie zich afvragen of hun hersenen niet hyperactief en hyperreactief zijn, net als dat van de onderzochte "geniën". Eén ding is zeker: hoge intelligentie en verstoring kunnen beter met elkaar opschieten dan we denken.