De eerste groene begraafplaats bevindt zich in Parijs: biologisch afbreekbare doodskisten en houten grafstenen om vervuiling tegen te gaan
De begraafplaats Ivry is een Parijse begraafplaats extra muros, dat betekent dat deze wordt beheerd door de stad Parijs, hoewel gelegen in een andere gemeente, gelegen op het gemeentelijk grondgebied van Ivry-sur-Seine. De begraafplaats is verdeeld in twee delen: de eerste, opgericht in 1861 en de tweede, in 1864. Van 1861 tot 2007 werden 240 duizend mensen begraven. Elk jaar worden ongeveer 1.000 mensen begraven op deze begraafplaats.
De begraafplaats in Ivry is geen gewone begraafplaats: sinds 2019 is het in feite de eerste "groene" begraafplaats van Parijs.
via Citylab
De begraafplaats van Ivry heeft meer dan 1.800 bomen, waardoor het een van de grootste groene ruimtes in Frankrijk is. Maar dat is niet de reden waarom het de eerste groene begraafplaats in Parijs wordt genoemd. De administratie van de begraafplaats heeft namelijk besloten dat vanaf 2019 de begraafplaatsen het milieu niet meer mogen vervuilen: de begraafplaats heeft de betonnen grafstenen geëlimineerd (die worden vervangen door houten panelen), er werd besloten dat de kisten recyclebaar moeten zijn (in ruw hout of zelfs karton) en dat de lichamen niet met formaldehyde mogen worden behandeld en dat ze moeten worden aangekleed met natuurlijke biologisch afbreekbare vezels. Op deze manier draagt het kerkhof niet bij aan vervuiling.
Uit een onderzoek uit 2017 bleek zelfs dat traditionele begrafenissen gemiddeld 833 kg koolstofdioxide produceren, een crematie gemiddeld 233 kg, terwijl een graf zonder grafsteen 182 kg Co2 produceert. De begraafplaats van Irvy respecteert daarom de wensen van de ecologen die ervan overtuigd zijn dat ze ook op de dag van hun eigen begrafenis niet van plan zijn het milieu te vervuilen.
Het initiatief van de gemeente Parijs is niet het enige ter wereld: ook de staat Washington heeft besloten "groene" begrafenissen te legaliseren. Maar de weg naar een meer ecologische begrafenis is nog lang. Ook een Italiaans bedrijf, Capsula Mundi, heeft bijvoorbeeld urnen gemaakt die onder een boom kunnen worden geplant en die biologisch kunnen worden afgebroken, waardoor een echt heilig bos tot leven komt. De urnen zijn echter nog steeds illegaal.
Zoals je kunt zien, is er nog veel te doen voordat de biologische begrafenis geaccepteerd wordt. Maar ook dit betekent waken over toekomstige generaties.