Wetenschappers waarschuwen: tegen 2050 kan Rome net zo heet worden als Smyrna en Londen als Barcelona
Opwarming van de aarde bedreigt het klimaat van de planeet waarop we leven. Het is duidelijk te zien hoe de zomers warmer worden en hoe de winters ondenkbare weersomstandigheden aannemen. De voorspellingen over hoe het wereldklimaat zal veranderen, zijn niet erg geruststellend, maar voor velen vormt dit nog steeds een secundair probleem, van indirect belang of gedicteerd door excessen van alarmisme.
Om het bewustzijn te vergroten, heeft een team van onderzoekers van de Federale Polytechnische Universiteit van Zürich (ETH) verschillende onderzoeken uitgevoerd naar hoe het klimaat van de grote steden in de wereld er over 30 jaar zal uitzien.
via The Guardian
30 jaar lijkt een heel lange tijd. En toch, vooral voor de geologische tijdperken, kan deze periode worden vergeleken met een seconde van het menselijk leven. Volgens wetenschappers zal het voldoende zijn voor het klimaat van de grote steden ter wereld om dramatisch te veranderen.
Het onderzoek analyseerde het klimaat van 520 wereldsteden en probeerde te voorspellen hoe het in de nabije toekomst zal veranderen. 77% van deze steden die over de hele wereld verspreid zijn, zullen tegen 2050 aanzienlijke klimaatveranderingen ondergaan. En 22% van de steden in kwestie zal zelfs geconfronteerd worden met een nog nooit eerder gezien klimaat, behorend tot steden op minstens 1000 km afstand.
Om het beter te begrijpen, gaat de studie zelfs zo ver dat het klimaat van Stockholm zal lijken op dat van Boedapest, dat van Londen op dat van Barcelona, dat van Moskou op dat van Sofia. In de Verenigde Staten zal Seattle temperaturen krijgen die vergelijkbaar zijn met die van San Francisco - veel verder naar het zuiden - terwijl in Italië Rome steeds meer zal lijken op de Turkse stad Smyrna en Milaan op Austin, de hoofdstad van Texas.
Dit zijn echt ongelooflijke klimaatveranderingen, waarvan de schuld grotendeels en opnieuw ligt bij de mens en de schade die door zijn activiteiten wordt veroorzaakt. 2050 is om de hoek. Alleen met een concrete inzet van iedereen om de schadelijke effecten van vervuiling in te dammen, kunnen we voorkomen dat we op plaatsen leven die we niet langer herkennen.