Deze afbeeldingen laten het verschil zien tussen hoe wij de wereld als mens zien en hoe vogels hem zien

Janine image
door Janine

19 Oktober 2019

Deze afbeeldingen laten het verschil zien tussen hoe wij de wereld als mens zien en hoe vogels hem zien

Alles is relatief. Dit is wat ons te binnen schiet als we ons realiseren dat andere mensen - en andere dieren - dat wat ons omgeeft op een compleet andere manier dan de onze kunnen zien. Precies, want als de waarnemingen van de wereld en het functioneren van de cognitieve structuren van dieren al vele jaren grotendeels onbekend zijn, stelt de wetenschappelijke vooruitgang ons tegenwoordig in staat veel meer informatie te weten te komen.

Elk dier heeft zijn eigen specifieke en bijzondere manieren om acties uit te voeren die voor ons slechts aangeboren kenmerken zijn. Bewegingen, percepties, manieren van jagen of ontsnappen aan roofdieren kunnen heel anders zijn, als ze bijvoorbeeld worden uitgevoerd door een slang, een zebra of een libel.

Onder alle wezens die onze planeet bewonen, zijn er echter enkele die per definitie een ongelooflijk beter ontwikkeld zicht hebben dan het gemiddelde: vogels. Hier kun je een interessante en verrassende vergelijking zien tussen hun manier van kijken naar de wereld en de onze.

via Nature.com

reddit

reddit

Dat vogels in veel opzichten bijzondere wezens zijn, is een zichtbaar iets dat al rekening houdt met enkele van hun "basis" -kenmerken, zoals het vermogen om te vliegen. Maar er zijn zoveel andere min of meer verborgen capaciteiten die hen onderscheiden en vogels tot echte wezens maken die uitgerust zijn met "superkrachten" waarvan een mens alleen maar kan dromen.

Vooral hun zicht is duidelijk beter dan die van mensen. In tegenstelling tot ons zijn ze in feite tetrachromatisch, wat betekent dat ze 4 kleurengamma’s kunnen waarnemen. Naast het blauw, groen en rood dat wij ook onderscheiden, kunnen vogels ook ultraviolet zien.

Ian Glover/Flickr

Ian Glover/Flickr

Deze laatste heeft per definitie geen bepaald aspect en, om het door menselijke ogen waar te nemen, hebben we de neiging het te vertegenwoordigen met tinten die niet het echte aspect weerspiegelen. Volgens ornithologen hebben vogels het ongelooflijke vermogen om hele chromatische spectra waar te nemen die eenvoudig onzichtbaar zijn voor ons. Uit de uitgevoerde analyses hebben de gedragingen en manieren van hoe vogels onderling met elkaar omgaan aangetoond dat deze dieren verschillen kunnen zien in dingen die voor ons identiek zijn.

Nature.com

Nature.com

Dankzij speciale multispectrale camera's was het mogelijk om de visuele gevoeligheid van vogels te simuleren of op zijn minst na te bootsen, en wat er naar voren is gekomen, is niet verwonderlijk. Het contrast van de objecten, groot of heel klein, wordt door de vogels op een zeer nauwkeurige manier waargenomen, waardoor ze posities en contouren heel duidelijk kunnen begrijpen.

Er bestaat geen twijfel dat elk wezen in de wereld eigenaardigheden heeft die het nuttig en uniek maken in vergelijking met anderen. Qua zicht en perceptie van afbeeldingen, dingen en dieren hebben de vogels echter iets extra's!