Deze enorme betonblokken verzamelen schone energie en kunnen de toekomst van batterijen vertegenwoordigen
Het op de meest efficiënte manier verzamelen en opslaan van energie is een primaire noodzaak, vooral met het oog op een toekomst die steeds meer gericht is op het gebruik van schone en hernieuwbare bronnen. Dit laatste kan echter beperkingen hebben, bijvoorbeeld om te achterhalen dat ze, om volledig functioneel te zijn, gunstige omstandigheden nodig hebben.
Een windturbine moet bijvoorbeeld worden geplaatst op een plek waar veel wind is; op dezelfde manier geeft een zonnepaneel het maximum wanneer het wordt blootgesteld aan een zeer sterke lichtstraling. Het ideale zou dan zijn om een manier te vinden om duurzame energie op te slaan om deze constant en altijd beschikbaar te maken. Het bedrijf waar we het over gaan hebben, heeft een interessant project ontwikkeld.
via Energy Vault
Stel je grote blokken voor die binnenin, in plaats van cement, energie uit hernieuwbare bronnen bewaren. Precies: alsof het enorme "batterijen" zijn, "ontvangen" deze voorwerpen zonne- of windenergie en bewaren ze het, om het vervolgens terug te sturen wanneer de zon of de wind niet voldoende zijn om de efficiëntie van turbines of panelen te garanderen.
Om hun waardevolle reserves bruikbaar te maken, keren de blokken terug in de grond en activeren ze daarmee een motor die, via een inverter, de kinetische energie van deze beweging gebruikt om elektriciteit terug te geven.
Ondanks dat het zeer technologische ontdekkingen zijn, lijken deze 35 ton zware betonblokken een vrij eenvoudige en efficiënte werking te hebben. Het idee is te danken aan de Zwitserse startup Energy Vault, een bedrijf dat duidelijke en belangrijke plannen heeft om het probleem van de opslag van hernieuwbare energie aan te pakken.
Het bedrijf heeft een lening van 110 miljoen dollar ontvangen van de Japanse holding SoftBank en de vereisten voor het bereiken van deze megabatterijen zijn er allemaal. Het is in feite de bedoeling om een grootschalig prototype te maken, in vrij grote gebieden waar verschillende energie-blokken kunnen worden geplaatst.
Intelligente accumulatoren, die daarom nieuwe, interessante perspectieven kunnen openen met het oog op een toekomst waarin het noodzakelijk zal zijn om de fossiele bronnen van onze planeet te redden, die onvermijdelijk opraken. Dat van hernieuwbare energiebronnen is in feite een concrete kans om de energie die we nodig hebben te blijven gebruiken, zonder ons en de omgeving waarin we leven te schaden.