Mensen die vaak te laat zijn, zijn meestal meer succesvolle individuen in het leven: de wetenschap bevestigt het
De samenleving waarin we leven, die bestaat uit verplichtingen die strikt moeten worden nageleefd, heeft stiptheid als onbetwist geschenk gekozen. Stipt zijn, stelt ons in feite in staat om geen enkele vergadering te missen, geen slechte indruk te maken bij onze werkgever. Kortom, het stelt ons in staat om altijd klaar te staan wanneer dat nodig is.
Vanuit dit oogpunt worden laatkomers gezien als minder betrouwbaar, meer vatbaar voor afleiding en meer onbekwaam. Maar is dat echt zo? De wetenschap kwam tussenbeide om antwoorden te geven.
Volgens een aantal recente studies zouden laatkomers meer geneigd zijn tot succes en een langere levensverwachting. Door de classificatie voorgesteld door Meyer Friedman en Ray Rosenman, Amerikaanse cardiologen die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van gezondheidspsychologie, heeft Jeff Conte, universitair hoofddocent aan het Departement Psychologie van de Staatsuniversiteit van San Diego, het type persoonlijkheid en de relatie met de tijd gerelateerd.
Volgens Conte zijn Type A-persoonlijkheden (meer georganiseerd, ambitieus en ongeduldig) vaak punctueel, terwijl Type B-persoonlijkheden (meer verwarrend, maar ook meer ontspannen) de neiging hebben te laat te zijn.
Het verschil zou liggen in de manier waarop ze tijd meten. Type A persoonlijkheden hebben de neiging om de beschikbare tijd te onderschatten: voor hen duurt een minuut ongeveer 58 seconden. Omgekeerd, voor type B persoonlijkheden, duurt een minuut gemiddeld 77 seconden.
Voor Diana DeLonzor, een van de auteurs van Fortune 500 (de ranglijst die jaarlijks de top 500 Amerikaanse bedrijven kiest), zijn er twee kenmerken van laatkomers: optimisme en multitasking. Enerzijds onderschatten laatkomers de tijd die nodig is om een project uit te voeren; aan de andere kant is dit echter te wijten aan hun vermogen om zeer gepassioneerd te raken over dingen en geïnteresseerd te zijn in meerdere projecten tegelijkertijd. Dit type mentaliteit is volgens DeLonzor typerend voor succesvolle mensen.
Maar dit zijn nog niet alle voordelen voor laatkomers. Volgens neurowetenschapper Daniel Levitin hebben degenen met de neiging om te laat te zijn ook het vermogen om cortisol te controleren (het zogenaamde "stresshormoon") en dit heeft positieve effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid, wat een langere levensduur garandeert in vergelijking met mensen die punctueel zijn.
Wees daarom niet ontmoedigd, als je te laat bent op afspraken: je hebt nog tijd zat om punctueel te worden!
- https://www.bbc.com/worklife/article/20170209-why-some-people-are-always-running-late
- https://asustameq.firebaseapp.com/aa384/never-be-late-again-7-cures-for-the-punctually-challenged-by-diana-delonzor-0971649995.pdf
- https://psmag.com/social-justice/theyre-just-super-polite-lol
- https://www.npr.org/templates/transcript/transcript.php?storyId=537015685
- https://www.theguardian.com/science/2015/jan/18/modern-world-bad-for-brain-daniel-j-levitin-organized-mind
- https://www.thetimes.co.uk/article/the-organized-mind-thinking-straight-in-the-age-of-information-overload