Wetenschappers leren muizen kleine auto's te besturen: een filmpje toont hun vaardigheden
Voor veel mensen is het een dagelijkse moeilijkheid of angst, een activiteit die ze liever vermijden, alleen als het echt nodig is. We hebben het over autorijden, wat zeker niet voor iedereen een voor de hand liggende taak is. Er zijn dieren die het echter beter hebben gedaan dan veel mensen die weigeren te rijden: muizen.
Het experiment waar we het over hebben, heeft 11 kleine knaagdieren gezien als protagonisten die, goed opgeleid door Amerikaanse onderzoekers aan de Universiteit van Richmond, in Virginia, erin zijn geslaagd om hen in kleine voor hen gemaakte auto's te laten stappen, om ze te laten bewegen en enkele manoeuvres uit te voeren. Laten we de redenen en de resultaten van dit originele onderzoek in detail bekijken.
Waarom van muizen bestuurders maken? Eenvoudig: om de kenmerken en het gedrag van hun hersenen te bestuderen, ze te relateren aan menselijke en aan de mogelijke oplossing van bepaalde pathologieën. En de resultaten, in deze zin, waren helemaal niet teleurstellend.
via New York Post
Zoals blijkt uit de video die werd verspreid door wetenschappers van Richmond, waren de kleine elektrische voertuigen, verkregen uit lege verpakkingen, zo opgesteld dat ze drie koperen en aluminium staven hadden. Deze onderdelen, zodra ze door knaagdieren met hun poten werden gegrepen, lieten de auto's vooruit rijden of draaien.
Zo trainden de onderzoekers de dieren om de bewegingen uit te voeren, waarbij ze beloond werden met voedsel wanneer ze de voertuigen konden aanraken en voortbewegen. Op een “pleintje" van ongeveer 4 vierkante meter konden de muizen hun voertuigen meer en meer vooruit laten gaan, in een poging om de beloning te krijgen met schema's en methoden die de wetenschappers die hen observeerden echt verrast hadden.
Als het voedsel in feite verder weg was, konden veel van de muizen die deelnamen aan het experiment oplossingen en manoeuvres vinden om het te bereiken, waardoor hun rijstijl werd geperfectioneerd. Niet alle ratten zijn er op dezelfde manier in geslaagd en dit werd volgens wetenschappers beïnvloed door de omgeving waarin de dieren waren opgegroeid.
Als we het allemaal terugbrengen op ons mensen, kunnen we zeggen dat met deze test Amerikaanse experts hebben bewezen dat stimulerende en dynamische levensstijlen onze manier van doen en leren beïnvloeden. Niet alleen dat: volgens Kelly Lambert, de projectleider, hebben de muizen enige voldoening ervaren bij het beheersen van de voertuigen, net zoals sommige mensen graag rijden.
Natuurlijk hebben deze dieren geen kilometers verkeer moeten doorstaan, zoals wij soms, maar volgens Lambert zijn de resultaten aanzienlijk omdat ze suggereren dat muizen zich kunnen aanpassen en nieuwe taken leren die veel groter zijn dan eerder werd gedacht. De gegevens verzameld uit deze experimenten kunnen vervolgens nuttig zijn om de effecten van de ziekte van Parkinson en depressie bij mensen te bestuderen.
Natuurlijk is het onwaarschijnlijk dat muizen in hun auto's op straat voorbij rijden, maar we weten zeker dat ze er met een beetje oefening toe in staat zouden zijn, terwijl ze het wetenschappelijk onderzoek helpen bij het oplossen van enkele problemen.