De Mont Blanc-gletsjer 100 jaar later: de foto's tonen de schade van de opwarming van de aarde

Janine image
door Janine

31 Oktober 2019

De Mont Blanc-gletsjer 100 jaar later: de foto's tonen de schade van de opwarming van de aarde

Het smelten van ijs als gevolg van de opwarming van de aarde kan soms een probleem lijken te zijn dat ons in de eerste plaats niet raakt, waarvan we de gevolgen met onze ogen nauwelijks kunnen inschatten. En toch is het niet zo, omdat zelfs de omgevingen die het dichtst bij onze realiteit liggen (in hetzelfde land of op hetzelfde continent) duidelijke tekenen van slechte condities kunnen geven.

Dit geldt voor veel plaatsen en veel meer dan we denken. De Mont Blanc bijvoorbeeld, die met zijn 4808 meter de hoogste piek in Europa is, is een van de aardse paradijzen die onder de klimaatverandering te lijden heeft. Een belangrijke fotografische vergelijking toont het beter dan duizend woorden. Laten we eens kijken.

via University of Dundee

University of Dundee

University of Dundee

In 1919 vloog piloot en fotograaf Walter Mittelholzer over het Mont Blancmassief met zijn propellervliegtuig en maakte memorabele foto's van de top en zijn gletsjers in al zijn schoonheid en pracht. Precies een eeuw later, in 2019, besloten Britse onderzoekers van de Universiteit van Dundee op te stijgen, over de berg te vliegen en dezelfde foto's opnieuw te maken die door Mittelholzer waren genomen.

De reden is niet moeilijk te begrijpen: het hebben van een concreet fotografisch bewijs van de werkelijke veranderingen die de alpiene gletsjers hebben ondergaan. In het bijzonder, Argentière, Mont Blanc Bossons en Mer de Glace. Door de beelden van de vroege jaren 1900 diepgaand te analyseren, bepaalden ze precies waar ze waren genomen en, in vergelijking met die van vandaag, waren de verschillen meteen duidelijk.

Als ze naast elkaar worden geplaatst, laten de foto's meedogenloos zien hoe het landschap van de prachtige Europese berg is veranderd. Het effect dat de vergelijking van de twee afbeeldingen geeft, was volgens de woorden van de wetenschappers "zowel hartverscheurend als adembenemend". En we kunnen het alleen maar eens zijn met deze woorden, omdat ze duidelijk het smelten van de gletsjers in de Alpen laten zien. De planeet warmt op, en dit is een feit waarvan niemand de schuld kan geven aan een overmaat aan alarmisme.

Pixabay

Pixabay

In de 20e eeuw zagen de Alpen hun gemiddelde temperaturen met ongeveer 2 graden Celsius stijgen. Het is niet zomaar een gegeven, aangezien dit een aantal problemen veroorzaakt voor alle kostbare ijsreserves die deel uitmaken van deze Europese berg. Al met al hebben gletsjers in de Alpen sinds 1850 tot 40% van hun oppervlakte en de helft van hun volume verloren, en dit leidt onvermijdelijk tot een toename van de temperaturen, omdat hun vermogen om de zonnestralen te reflecteren verminderd worden.

Kortere sneeuwseizoenen en frequentere watertekorten worden toegevoegd aan een kwestie die lijkt te verslechteren. Het is daarom een cruciale uitdaging om deze fenomenen te stoppen en in te perken, daarom zijn de huidige samenleving en alle instellingen geroepen om te strijden. Hoewel dit misschien intenties zijn die moeilijk te realiseren zijn, is het mogelijk om het te proberen: het gaat om onze toekomst.