"We riskeren onnoemelijk lijden": 11.000 wetenschappers ondertekenen een onderzoek naar de gevaren van klimaatverandering
Een alliantie van meer dan 11.000 experts en wetenschappers van over de hele wereld heeft een studie ondertekend en gepubliceerd die meer het aspect van een dringend ultimatum heeft voor de autoriteiten van de planeet Aarde: als we geen snelle, diepgaande en blijvende veranderingen in ons leven aanbrengen, schrijven ze, zal spoedig een “onnoemelijk menselijk lijden", veroorzaakt door de toch al ernstige gevolgen van klimaatverandering, arriveren. Een waarschuwing voor iedereen, groot en klein, min of meer belangrijk: de noodsituatie voor het milieu gaat iedereen aan en het kan al te laat zijn om het te verhelpen.
via BBC
Thomas Newsome van de Universiteit van Sydney had twee jaar geleden al een van de meest impactvolle wetenschappelijke artikelen over noodsituaties ondertekend, die de autoriteiten van de vrije wereld waarschuwden voor de op handen zijnde gevaren van climate change op de planeet Aarde; nu is Newsome opnieuw een van de ondertekenaars van deze gezamenlijke studie gepubliceerd in BioScience, met de analyses van wetenschappers en experts uit meer dan 150 landen.
In deze nieuwe wetenschappelijke studie werden vier decennia van openbaar beschikbare gegevens onderzocht, met betrekking tot energieverbruik, oppervlaktetemperatuur, bevolking, ontbossing, poolijs, vruchtbaarheidscijfers en, natuurlijk, koolstofemissies.
Het is duidelijk dat de resultaten en conclusies van de door de experts gepubliceerde studie de voor de hand liggende, maar ook zorgwekkende gegevens en statistieken benadrukken: tot op heden neemt de wereldbevolking nog steeds met ongeveer 80 miljoen mensen per jaar toe en ontbossing in de Amazone gaat maar door, om nog maar te zwijgen over elementen zoals toenemende vleesproductie, boomverlies, stijgende geboortecijfers en stijgende koolstofemissies. Om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis te stoppen, bevestigen de auteurs dat we deze trend moeten keren en het gebruik van de resterende fossiele brandstoffen moeten staken.
In plaats daarvan moeten we streven naar hernieuwbare technologie en koolstofafvang, overschakelen op meer plantaardig voedsel en diensten voor gezinsplanning bieden aan alle mensen, met name meisjes en jonge vrouwen. Onlangs is alles in een bemoedigende richting gegaan: wind- en zonne-energie zijn de afgelopen tien jaar met meer dan 300 procent toegenomen, de desinvestering van fossiele brandstoffen heeft meer dan 7 triljoen dollar bereikt en de prijs van koolstof is langzaam populairder aan het worden. "Terwijl het slecht gaat, is niet alles hopeloos", verzekert Newsome ons: "We kunnen nog steeds maatregelen nemen om de noodsituatie in het klimaat het hoofd te bieden".
Het gaat ons lukken, misschien.