In deze Finse stad fietsen studenten naar school, ook als het -17°C is
Iedereen die een land in Noord-Europa heeft bezocht, weet hoe duurzame mobiliteitsmodellen op die plaatsen ontwikkeld zijn, in praktijk gebracht door een ecologische heroverweging van alle dagelijkse verplaatsingen.
Vanuit dit oogpunt is de fiets een zeer wijdverbreid vervoermiddel, waarmee veel mensen op een volledig groene manier bewegen, ook dankzij de infrastructuren die dit toelaten. De Finse stad waar we het over hebben, is hier een belangrijk voorbeeld van: hier is de fiets een echte constante, het wordt altijd gebruikt, ook als het weer het in theorie niet zou toestaan. Laten we eens kijken.
via The Guardian
Zou je ooit je fiets pakken middenin de winter om door de sneeuw te rijden, bij een temperatuur van min 20 graden Celsius? Een inwoner van Oulu, een stad in het noorden van Finland op ongeveer 600 km van de hoofdstad Helsinki, zou zeker met ja beantwoorden. En het heeft niets te maken met waanzin of roekeloosheid: hier heeft bijna iedereen een fiets. En bijna iedereen gebruikt hem altijd.
De stad is zelfs beroemd geworden als een van de bewoonde centra ter wereld waar zich het hoogste percentage mensen bevindt dat zich verplaatst door te fietsen. Sneeuw- en pooltemperaturen houden de inwoners van Oulu niet tegen, die genieten van concrete aanmoedigingen die door de instellingen worden geïmplementeerd om reizen met deze vervoermiddelen te vergemakkelijken.
De fietsen zijn in feite uitgerust om zonder al te veel problemen in de sneeuw te kunnen rijden en de fietspaden, die kilometers lang zijn, zijn altijd in een perfecte staat. Studenten en pendelaars kiezen dus voor emissievrije mobiliteit en maken van de gelegenheid gebruik om geld te besparen, aan beweging te doen en het milieu niet te vervuilen.
De foto die is verspreid op het Twitter-account van de stadsingenieur Pekka Tahkola is in dit opzicht voorbeeldig. De foto toont duidelijk een enorme hoeveelheid fietsen geparkeerd voor de Metsokangas Comprehensive School, op een dag dat de temperatuur min 17 graden Celsius had bereikt.
Om precies te zijn komen, volgens de ambtenaar, maar liefst "1000 van de 1200 studenten" fietsend naar het instituut. Een zeer hoog percentage, als we bedenken dat het slechts een school is, waaraan vervolgens alle andere structuren en andere mensen die zich op de fiets verplaatsen worden toegevoegd.
Zeker, om op het zadel te stappen en je met de fiets te verplaatsen in die weersomstandigheden, heb je een goede dosis wilskracht nodig, zelfs als, zoals de direct betrokkenen je verzekeren, het slechts een kwestie van gewoonte en voorzichtigheid is bij het in praktijk brengen van een aantal extra voorzorgsmaatregelen voor de winter.
Lijkt het je absurd? Wees niet te voorbarig, want deze plek is echt een voorbeeld van in de praktijk gebrachte duurzaamheid. Het is zeker iets "extreems”, vanuit het klimaatoogpunt gezien, maar het dagelijkse leven van de mensen die daar wonen en hun verplaatsingen laten zien dat het mogelijk is om alternatieve modellen te implementeren dan degene die we gewend zijn te kennen.
Met een beetje moeite kan en moet de les die Oulu de hele wereld geeft, vooral in warmere steden en waar het niet vaak sneeuwt, een concrete realiteit worden.