Deze kroonluchter gemaakt van glas en groene algen kan CO2 opnemen en de lucht reinigen
Glas en zeewier samenbrengen om de eerste “levende” kroonluchter in de geschiedenis te creëren: het is de briljante intuïtie van Julian Melchiorri, een Londense ontwerper en ingenieur die een lamp heeft geperfectioneerd dat niet alleen CO2 vangt, maar ook de lucht kan reinigen. Het heet Exhale en is het resultaat van jarenlange studie in de biochemie van Melchiorri om echte kunstmatige bladeren te kunnen ontwikkelen.
via The Bubble
De kroonluchter Exhale bestaat uit ongeveer 70 glazen bladeren die een oplossing van groene algen bevatten die dankzij blootstelling aan zonlicht "in leven" blijven. De zuiverende functies van Exhale worden daarom allemaal bewaard in deze kunstmatige bladeren die in staat zijn kooldioxide in de lucht op te nemen en om te zetten in schone lucht.
In de beschrijving van Julian Melchiorri over deze bijzondere kroonluchter lezen we: “De afgelopen eeuw verbrandt onze steeds groeiende bevolking fossiele brandstoffen en vernietigt het plantenleven, wat in wezen voor een verandering in de atmosfeer en het klimaat zorgt en onze planeet transformeert. Met dit probleem voortdurend in het achterhoofd, heb ik geëxperimenteerd met verschillende manieren om nieuwe materialen te produceren en de wereld om ons heen positief te beïnvloeden. Deze technologieën kunnen een revolutie teweegbrengen in onze stedelijke omgeving, zowel op het gebied van product als architectuur, de lucht zuiveren die we inademen, kooldioxide vangen en kostbare bioproducten produceren, met alleen water en licht."
"Het licht van de kroonluchter verlicht de ruimte, maar stimuleert ook de fotosynthese die wordt uitgevoerd door kleine microalgen. Deze levende micro-organismen voeden zich met koolstofdioxide en geven zuurstof in de kamer af. Dit biologische proces dat door de kroonluchter wordt uitgevoerd, vestigt en onderzoekt een nieuwe symbiotische relatie tussen object en mensen waarin de levengevende middelen voortdurend worden uitgewisseld en waar elk ander afval de respectievelijke metabole processen toestaat. Deze uitwisseling herinnert ons aan hoe biosferische systemen werken, waar afval niet bestaat maar een waardevolle bron is voor andere elementen van dat systeem."
Zoals Melchiorri daarom stelt, is het proces om de bladeren te laten werken precies dat van biomimetica, of dat van het overbrengen van de normale functionaliteiten van de natuurlijke wereld naar de kunstmatige wereld om nieuwe oplossingen voor ecologische duurzaamheid te zoeken.
De kroonluchter Exhale, gemaakt door Julian Melchiorri blijft een prototype tentoongesteld in het Victoria and Albert Museum in Londen, dat nog steeds op de markt moet worden gebracht om effectief te zijn, maar gezien de reinigende eigenschappen van deze buitengewone uitvinding hopen we dat het ook een elegant voorwerp kan worden, en ons in staat stelt ons beter… te laten ademhalen!