De probiotica in sommige bieren kunnen net zo goed zijn voor de darmen als die van yoghurt
Degenen die graag bier drinken, hebben natuurlijk een bepaalde smaak en neiging tot bepaalde bieren ontwikkeld in plaats van andere. De keuze is groot en de verschillende soorten bier die in pubs en supermarkten aanwezig zijn, bieden iedereen de mogelijkheid om iets te drinken: kortom, je zult zeker het geschikte bier vinden! De wetenschap heeft echter recentelijk de hypothese geopperd dat iets sterkere bieren - meestal die geproduceerd in België, zoals Hoegaarden, Westmalle Tripel en Echt Kriekenbier - de "gezondste" zijn. De reden? Blijkbaar zijn ze verrijkt met probiotica, essentieel voor ons lichaam, net als yoghurt, melk, kefir en andere dergelijke voedingsmiddelen.
via Independent
Professor Eric Claassen, die aan de Universiteit van Amsterdam werkt, legde uit dat "sterke" Belgische bieren rijk zijn aan probiotische microben, die een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden. Professor Claassen presenteerde zijn onderzoek op een evenement georganiseerd door de probiotische drankproducent Yakult en zei dat, in tegenstelling tot de meeste traditionele bieren, die een enkel gistingsproces doorlopen, deze bieren twee keer worden gefermenteerd.
De tweede gisting draagt niet alleen bij aan het creëren van een drogere smaak en aan het verhogen van de gradatie van bier, maar maakt ook gebruik van een ander soort gist dan in traditionele bieren. Dit type gist produceert zuren die schadelijke bacteriën in de darmen doden die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid.
De professor heeft meerdere keren bekendgemaakt dat, hoewel dit soort bier drinken goed kan zijn voor het evenwicht van onze darmen, het absoluut niet correct is om het in grote hoeveelheden te drinken. Ook al kan het drinken van dit soort bier positieve gevolgen hebben voor het correct functioneren van onze darmen, is het niet zo dat we er misbruik van mogen maken: dit onderzoek wil geen "vrijbrief” zijn om meer te kunnen drinken.