Twee Italiaanse ingenieurs hebben een algoritme ontdekt dat de straling halveert die wordt geabsorbeerd door een CT-scan
Twee Italiaanse ingenieurs, Michela D'Antò en Federica Caracò, vonden een algoritme waarmee ze CT-scans konden uitvoeren met de helft van de huidige straling. De CT-scan is een fundamenteel onderzoek bij de diagnose en monitoring van een aantal ziekten - denk aan de frequentie waarmee kankerpatiënten moeten worden gescand - maar waarvoor een zeer hoge prijs moet worden betaald: in feite vereist elke sessie momenteel absorptie door het lichaam van een aanzienlijke hoeveelheid röntgenstralen. Alles zou kunnen veranderen dankzij de ontdekking van de twee ingenieurs.
via repubblica.it
Röntgenstralen liggen aan de basis van het functioneren van instrumenten zoals de CT (geautomatiseerde axiale tomografie), die essentieel zijn voor de diagnose van enkele ernstige pathologieën, maar die schadelijk zijn voor het organisme boven een bepaalde hoeveelheid. Als CT-onderzoeken frequent zijn en in korte tijd van elkaar worden uitgevoerd, zoals bij kankerpatiënten, kunnen ze bijwerkingen hebben.
Vandaar het belang van de ontdekking door Michela D'Antò van de Stichting G. Pascale en door Federica Caracò van de Universiteit van Napels Federico II: de twee ingenieurs, winnaars van de Health Technology Challenge Award, hebben een algoritme ontwikkeld dat beelden van goede kwaliteit zou kunnen geven, maar het aantal geabsorbeerde straling halveren.
Dankzij het werk van de ingenieurs zou het diagnostisch onderzoek nuttig blijven, maar zeker minder invasief: een grote stap vooruit gezien het feit dat het in veel gevallen een onmisbaar onderzoek is.