Een man heeft een long-, lever- en alvleeskliertransplantatie ondergaan: het is het eerste geval in Europa
Voor het eerst in Europa heeft een patiënt een zeer delicate operatie ondergaan: de transplantatie van niet één, maar wel 4 organen. Het gebeurde in het ziekenhuis Molinette in Turijn, in Italië, waar Domenico Gatta, een 47-jarige man, een lever-, pancreas- en longtransplantatie kreeg. De reden voor deze operatie ligt in de genetische ziekte, cystische fibrose, die de man trof. Het is een ernstige ziekte die de secreties van veel organen verandert: omdat ze dikker en minder vloeibaar worden, dragen deze bij aan schade aan de organen. Gedurende 15 uur werd de man aan een zware operatie onderworpen en nu, na ongeveer 2 maanden op de intensive care, sprak hij voor het eerst.
via Ansa
Toen Domenico wakker werd en hoorde over de operatie, kon hij zijn ogen niet geloven: "Toen ze me vertelden over de viervoudige ingreep, kon ik het niet geloven. Ik kwam hier aan in coma, ik herinnerde me niets." Het was zijn vrouw Giuseppina die toestemming gaf voor de transplantatie omdat hij dat niet kon; Domenico kwam uit een ander ziekenhuis, het Polytechnisch ziekenhuis in Turijn, waar de artsen hem hadden gered. De man stond al op de lijst voor een longtransplantatie, de eerste organen die de neiging hebben te worden beschadigd door cystische fibrose, maar toen verslechterde de situatie plotseling. De operatie duurde 15 uur en professor Mauro Rinaldi, voor de longtransplantatie en professor Renato Romagnoli voor lever en pancreas, wisselden om beurten. Een unieke interventie in de wereld, zelfs als er jaren geleden een geval was in Canada waar de interventie echter was voorbereid en de patiënt bij bewustzijn was. In dit geval was de patiënt in coma in het ziekenhuis aangekomen en werd de beslissing om te opereren binnen 24 uur genomen.
Voor Domenico en Giuseppina is de weg geopend naar een nieuw leven. De man zal lang in het ziekenhuis moeten blijven en onder nauwkeurige observatie blijven, maar langzaam, langzaam keert hij weer terug naar het leven: “Beetje bij beetje begin ik weer te lopen, in een rolstoel te zitten. Ik keer terug naar een normaal leven. Eerst had ik het niet meer, ik had moeite om te ademen en na het minste moest ik stoppen".
De operatie was ongelooflijk succesvol, ook omdat cystische fibrose uiteindelijk werd verslagen, omdat de nieuwe organen gezond zijn en niet door de ziekte kunnen worden getroffen.