De geschiedenis van Konstanz, de Duitse stad die ongeschonden uit de bombardementen is gekomen omdat deze zich voordeed als een Zwitserse stad

Janine image
door Janine

07 Januari 2020

De geschiedenis van Konstanz, de Duitse stad die ongeschonden uit de bombardementen is gekomen omdat deze zich voordeed als een Zwitserse stad

De Tweede Wereldoorlog heeft het aspect van veel bij het conflict betrokken steden volledig veranderd, waardoor oude gebouwen zijn weggevaagd die vandaag veel meer geschiedenis hadden kunnen vertellen. Duitsland, onder de hoofdrolspelers van het grote conflict, is herhaaldelijk gebombardeerd door vijandelijke troepen, zoals in het geval van Dresden, bijna met de grond gelijk gemaakt door de Anglo-Amerikanen.

Er is echter een Duitse stad, die door een gelukkig toeval werd gespaard door de bommen, ondanks dat het een gevoelig en strategisch centrum voor het conflict was. Hoe was dat mogelijk? Het deed zich voor als een Zwitserse stad in plaats van een Duitse. Dit is het verhaal van Konstanz.

Wladyslaw /Wikimedia

Wladyslaw /Wikimedia

Konstanz is een Duitse stad die uitkijkt over het gelijknamige meer in Zuid-Duitsland. In de jaren van de Tweede Wereldoorlog was het de thuisbasis van enkele oorlogsindustrieën, waardoor het een gevoelig doelwit was. Het is echter een van de weinige Duitse steden die gespaard werd door de bombardementen van de Anglo-Amerikanen en dus een van de weinige steden die de oude middeleeuwse kenmerken laten zien.

Gregorini Demetrio/Wikimedia

Gregorini Demetrio/Wikimedia

In feite is het middeleeuwse gedeelte van de oude stad, de wijk Niederburg, in Konstanz perfect bewaard gebleven, samen met een prachtige Romaanse kerk. De reden waarom Konstanz door de Duitse vijandelijke troepen werd verwaarloosd, ligt in een geografische kwestie, maar ook in geluk.

Gregorini Demetrio/Wikimedia

Gregorini Demetrio/Wikimedia

De stad grenst in feite aan Zwitsers grondgebied, met name aan de Zwitserse stad Kreuzlingen: de twee steden hebben de grens in werkelijkheid altijd als een informeel feit beschouwd, omdat ze altijd vreedzaam samen hebben geleefd en bijna de ene met de andere hebben vermengd.

Tijdens het conflict lieten de Zwitserse steden de stadslichten aan om duidelijk zichtbaar te zijn vanuit de vliegtuigen en hun neutraliteit te signaleren, in tegenstelling tot de centra die bij het conflict betrokken waren en die in het donker bleven om de piloten te verwarren.

Photochrom/Wikimedia

Photochrom/Wikimedia

De stad Konstanz, die van het voordeel van de nabijheid van de stad Kreuzlingen gebruik maakte, waagde het om het licht in de straten aan te laten tijdens de bomaanslagen, waardoor het in alle opzichten een Zwitserse stad leek. Misschien door een beetje oppervlakkigheid van de piloten, werkte de strategie en werd Konstanz nooit getroffen door een bom.

Yortw/Flickr

Yortw/Flickr

Van boven gezien vanaf de bommenwerpers zag het eruit als een Zwitserse stad en dit is de reden waarom we vandaag de schoonheid van de stad kunnen bewonderen die vertelt over een middeleeuws verleden, in tegenstelling tot de andere centra waar bommen en menselijke wapens hen van hun geschiedenis hebben beroofd.