De Chinese lepelsteur is officieel uitgestorven verklaard
We worden vaak bemoedigd door nieuws over dieren die als uitgestorven worden beschouwd, maar die in werkelijkheid nog steeds in de natuur aanwezig zijn, ook al zijn er nog slechts een paar exemplaren. Helaas is er, parallel met dit goede nieuws, net zoveel informatie over wezens die we in de natuur nooit meer zullen zien.
Zoals in het geval van de Chinese lepelsteur (Psephurus gladius), een van de grootste zoetwatervissen ter wereld, die een triest primaat heeft geregistreerd. Het is in feite het eerste dier in 2020 - en daarmee het decennium - dat officieel als uitgestorven is verklaard.
via Science Direct
Het enorme dier leefde ooit in de rivier Yangtze (Blauwe Rivier), maar wordt sinds 2003 niet meer gezien. Om deze reden wordt aangenomen dat het tussen 2005 en 2010 definitief is verdwenen. Een studie gepubliceerd in Science of the Total Environment bevestigt dit, die, op basis van meer dan 200 waarnemingen van deze vis, plaatsvond tussen 1981 en 2003, bittere conclusies trok.
De Chinese lepelsteur, die zijn naam te danken heeft aan de karakteristieke langwerpige en platte snuit, werd vanwege zijn aanzienlijke omvang beschouwd als de "koning van zoetwatervissen”. Het kon namelijk tot 250 kg wegen, bij een lengte van meer dan 3,5 meter. De oorsprong van dit ongewone dier was erg oud, omdat het vermoedelijk gedateerd is van 75 miljoen jaar geleden.
In feite was de Chinese lepelsteur al in 1993 "functioneel uitgestorven" verklaard, aangezien de onderzoekers hadden ontdekt dat de paren niet voldoende zouden zijn geweest om de soort in de loop van de tijd te laten overleven. Vervuiling, aanleg van dammen en havens, overmatig verkeer van rivierboten en intensieve visserij hebben het lot van dit dier voor altijd veranderd. Een ander belangrijk stuk aquatisch ecosysteem is samen met de Chinese lepelsteur verdwenen, voornamelijk vanwege menselijke activiteiten.
En terwijl de Chinese regering overweegt drastische maatregelen te nemen om intensieve commerciële visserij in de rivier te voorkomen, beweren de onderzoekers dat deze verboden misschien niet voldoende zijn, gezien de enorme infrastructuur die in de loop van de tijd is gebouwd (onder andere de Drieklovendam), die het leefgebied van veel wezens sterk heeft veranderd. Naast de lepelsteur zijn er in feite veel andere dieren die ernstig met uitsterven worden bedreigd.
Het enige dat overblijft is te hopen dat de mens snel zal beginnen te beseffen - en niet wanneer de schade al is aangericht - hoe belangrijk het is om de biodiversiteit en het welzijn van de enige kwetsbare planeet die ze herbergt, te behouden en te beschermen.