Australië: helikopters laten tonnen wortelen en aardappelen vallen voor hongerige dieren die aan het vuur zijn ontsnapt
Terwijl in Australië de milieucrisis die wordt veroorzaakt door de verwoestende branden die enorme natuurlijke gebieden van het continent hebben vernietigd sinds september 2019 niet lijkt te eindigen, volgen initiatieven elkaar op, gericht op het helpen, met alle mogelijke middelen, van mensen en dieren die elke dag vechten om te overleven en de branden de baas te blijven.
Dieren in het wild betaalden in deze noodsituatie in feite een hoge prijs met verliezen van een echte catastrofe. En met de dieren die erin slagen in leven te blijven temidden van zo'n hel gaat het niet veel beter. Daarom heeft de regering van New South Wales besloten in te grijpen met een missie die even nuttig als scenografisch is, door te helpen... vanuit de lucht.
via Daily Mail
Het wordt "Rock Wallaby" genoemd en is een operatie die tot doel heeft de kolonies van wallaby's te voeden - buideldieren kleiner dan kangoeroes en al als bedreigd beschouwd - en andere wilde dieren, die gevangen zitten buiten hun leefgebieden omdat ze de vlammen ontvluchten. Ver van de plaatsen waar ze gewend zijn te leven en te eten, bevinden deze wezens zich in een werkelijk tragische situatie, met het risico dat ze zichzelf niet langer van eten kunnen voorzien.
Zo besloot de National Parks and Wildlife Service van de Australische staat dat als het niet mogelijk was om de fauna vanaf de grond te helpen, dit vanuit de lucht zou gebeuren. Meer dan 2200 kg wortelen en zoete aardappelen werden gedropt door helikopters die over de gebieden vlogen waar de dieren naartoe gevlucht waren.
Terwijl het vuur de vegetatie elimineerde, en daarom het levensonderhoud, konden wallaby’s, kangoeroes en andere dieren rekenen op de verse groenten die voor hen in grote hoeveelheden uit de lucht waren gevallen. Een ontroerend initiatief dat aan de kant van lijdende wezens staat, die volgt op het vreselijke nieuws dat is vrijgegeven door WWF Australië, volgens welke de bosbranden de dood, direct of indirect, van ongeveer 1,25 miljard dieren zouden hebben veroorzaakt.
In de tussentijd zijn veel hulporganisaties soortgelijke initiatieven gestart om een bijdrage te leveren in de noodsituatie. Interventie met helikopters en vliegtuigen lijkt in deze zin een geweldige manier om wezens te voeden die, ondanks dat het hen gelukt is de vlammenzee te overleven, serieus het risico lopen het niet te redden vanwege gebrek aan voedsel.
We blijven hopen op de goede wil en moed van al die mensen die, dag in dag uit, het onmogelijke proberen om uit die ongekende natuurramp te komen.