In 25 jaar hebben we een hoeveelheid warmte in de oceanen vrijgegeven die gelijk staat aan de energie van 4 atoombommen per seconde
Na de gegevens van de jaren ’50 tot 2019 te hebben geanalyseerd, heeft een internationaal team van wetenschappers vastgesteld dat de gemiddelde oceaantemperatuur in de wereld in 2019 0,075 graden Celsius is, hoger dan het gemiddelde voor de periode 1981-2010. Dit lijkt misschien geen significante hoeveelheid opwarming, maar gezien het enorme volume van de oceanen, zou een toename, zij het klein, een ongelooflijke warmtestroom vereisen. Een stroom die al is vergeleken met de verwoestende kracht van 5 atoombommen per seconde in de wetenschappelijke studie.
via VICE
Het is een moeilijk cijfer om te contextualiseren, daarom deed een van de wetenschappers achter de studie wiskundige verslagen om het in een echt explosief referentiekader te plaatsen door het te vergelijken met de hoeveelheid energie die vrijkwam door de atoombom die het Amerikaanse leger op Hiroshima lanceerde, in Japan in 1945.
"De atoombom in Hiroshima explodeerde met een energie van ongeveer 63.000.000.000.000 Joule", aldus de auteur van de Chinese Academie van Wetenschappen, Lijing Cheng, in een persbericht. "De hoeveelheid warmte die we de afgelopen 25 jaar in de oceanen hebben vrijgelaten, is gelijk aan 3,6 miljard atoombomexplosies van Hiroshima.” Dit creëert idealiter gemiddeld 4 nucleaire bommen van Hiroshima die de afgelopen 25 jaar elke seconde de oceanen binnenkomen. Maar nog zorgwekkender is dat dit percentage toeneemt.
In 2019 bereikten opwarmende oceanen een equivalent aantal van "ongeveer vijf Hiroshima-warmtebommen, elke seconde, dag en nacht, 365 dagen per jaar", vertelde studie-auteur John Abraham aan Vice. Universiteit van St. Thomas in Minnesota.
En voor het geval dat atoombommen nog steeds een te abstract idee zijn, is het aantal voor 2019 gelijk aan elke persoon op aarde die constant 100 haardrogers op de oceanen richt. Tot op heden smelt het ijs sneller waardoor de zeespiegel over de hele wereld stijgt, dolfijnen en andere mariene soorten sterven omdat ze zich niet snel genoeg kunnen aanpassen aan deze drastische verandering, en nu heeft zelfs de stijging de hoeveelheid water die door warmte in de atmosfeer verdampt, een negatieve invloed op onze planeet.
Angstaanjagende cijfers die de moeite van het nadenken waard zijn.