De VN stelt voor de vleesconsumptie te verminderen om de klimaatverandering aan te pakken
We ervaren van dichtbij de verwoestende effecten van klimaatverandering, van stijgende temperaturen in gebieden die het risico lopen op woestijnvorming, tot steeds intensere en verwoestende meteorologische fenomenen. Maar de effecten stoppen hier niet en veel meer aspecten van het menselijk leven zullen binnenkort worden beïnvloed. Klimaatverandering zal onvermijdelijk in aanvaring komen met landbouw en veeteelt, cruciaal voor het overleven van de mensheid. Dit keer is het de VN die duidelijk spreekt en een oproep doet: we moeten minder vlees consumeren.
via Nature
Wat heeft vlees te maken met klimaatverandering? De productie van vlees is, kort gezegd, niet duurzaam en berooft het milieu van essentiële hulpbronnen voor de voortzetting van het leven op aarde.
Het fokken van dieren om aan de wereldwijde vraag naar vlees te voldoen, vereist een indrukwekkende hoeveelheid water: ongeveer 15 duizend liter water per kilogram rundvlees, rekening houdend met het feit dat een precieze schatting erg ingewikkeld is om aan te geven, maar er moet rekening worden gehouden met al het gebruikte water, beginnend met irrigatie van het voer, tot het water dat nodig is voor het reinigen van de productie-installaties.
Bovendien is intensieve landbouw een van de belangrijkste oorzaken van de uitbuiting van natuurlijke grond, die beroofd is van bomen en alle ecosystemen.
Om deze redenen beveelt de VN onmiddellijke matiging aan in de consumptie van vlees en zuivelproducten: omdat het simpelweg een van de meest concrete oplossingen is voor onze planeet, die onverbiddelijk op weg is naar een toestand die niet verenigbaar is met het leven van de mens. In dit historische moment waarin water en natuurlijke grond schaars beginnen te worden, zijn we geroepen om onze eetgewoonten te veranderen voor ons eigen en enige belang.
https://muse.union.edu/mth-063-01-f18/2018/09/16/the-water-footprint-of-livestock/
https://www.ipcc.ch/2019/08/08/land-is-a-critical-resource_srccl/