Ze noemen hem de "Dracula" Papegaai, maar zijn uiterlijk mag niet bedriegen: deze vogel eet alleen zaden en fruit
De Borstelkoppapegaai (Psittrichas fulgidus), in sommige delen van de wereld ook bekend als "Dracula papegaai", is een prachtig middelgroot exemplaar, met een overwegend zwart en rood verenkleed. Het is een soort afkomstig uit Nieuw-Guinea, waar je misschien weinig over hebt gehoord, gezien het beperkte aantal exemplaren dat momenteel nog in leven is. Volgens Redlist is het een van de "kwetsbare" soorten, die daarom potentieel bedreigd zijn.
via Wikipedia
De borstelkoppapegaai is een vrij imposante vogel, die een halve meter lang kan worden (van de bek tot de staart). De helft van zijn lichaam heeft een felrood verenkleed, terwijl de andere helft, inclusief de kop, varieert van lichtgrijs tot intens zwart.
Waarom noemen sommige mensen de papegaai "Dracula"? Wel, allereerst omdat het erop lijkt dat zijn roep nogal angstaanjagend is: parrots.org heeft het beschreven als een harde en bedreigende schreeuw, die het dier ook vaak uitroept tijdens de vlucht. Kortom, het is zeker niet het ideale geluid om 's ochtends vroeg bij wakker te worden. Ten tweede lijken de kleuren erg op die van de legendarische Graaf.
Deze bijzondere papegaai is een frugivoor, dat wil zeggen dat hij zich uitsluitend voedt met fruit of zaden. In het bijzonder is hij dol op sommige soorten vijgen. Van de verschillende soorten papegaaien is de Borstelkoppapegaai misschien de enige die tijdens zijn evolutie geen enkel soort veren op zijn kop heeft gehouden. Waarschijnlijk is dit te wijten aan evolutionaire redenen - zich voornamelijk voedend met fruit, verloor de vogel zijn veren bij zijn bek om te voorkomen dat voedselresten zijn veren krulden.
Op dit moment wordt geschat dat de exemplaren van de Borstelkoppapegaai schommelen tussen 20 duizend en 49 duizend, maar het aantal neemt geleidelijk af als gevolg van de druk van jagers en mensen die het leefgebied en de soort zelf in gevaar brengen. De jacht op dit soort papegaai is vrij intens, omdat veel jagers geïnteresseerd zijn in zijn kostbare gekleurde veren.