Coronavirus: in de VS helpt een speciale robot artsen om geïnfecteerden te behandelen

Janine image
door Janine

29 Februari 2020

Coronavirus: in de VS helpt een speciale robot artsen om geïnfecteerden te behandelen

Geneeskunde en technologie zijn, in vergelijking met een paar jaar geleden, nu nauw met elkaar verbonden en hebben grote stappen gezet om de behandeling en oplossing van ziekten die voorheen als zeer riskant werden beschouwd, mogelijk te maken.

Met kunstmatige intelligentie en robotica is het leven van veel patiënten veranderd en voor artsen is het mogelijk om noodsituaties en delicate operaties op een eenvoudiger en veiliger manier te beheren. Net als in het geval van het Coronavirus die zijn oorsprong vond in de Chinese stad Wuhan: een speciale robot werd ontwikkeld en gebruikt om een Amerikaanse patiënt te behandelen die het virus had opgelopen.

via CNN

CBS 17/YouTube

CBS 17/YouTube

De patiënt in kwestie is een 30-jarige man die de diagnose kreeg besmet te zijn met het Coronavirus nadat hij terug was gekeerd naar Seattle na een reis naar de stad Wuhan. Eenmaal thuis begon hij na een paar dagen de symptomen van de ziekte te vertonen, waarvan later werd bevestigd dat ze tot het virus van Chinese oorsprong behoorden.

De medische staf die de zaak van de dertigjarige behandelde, besloot daarom de technologie die beschikbaar is gesteld om degenen die in contact staan met mensen te beschermen, in de praktijk te brengen. Hoe? Via een speciale robot-arts, die de meeste taken belichaamt en uitvoert die een arts of verpleegkundige in dergelijke situaties moet uitvoeren.

Pixnio

Pixnio

Uitgerust met een stethoscoop, kan de robot de vitale parameters van de patiënt registreren en vervolgens communiceren met de artsen in vlees en bloed, die niet in dezelfde kamer zijn, maar alles observeren via een scherm. Hierdoor worden contacten tussen de besmette persoon en de verzorger geminimaliseerd. In feite wordt de robot op afstand bestuurd en deze kan worden verplaatst op de manier die artsen het meest geschikt achten om met de geïsoleerde patiënt te communiceren.

Natuurlijk kan dit op sommige manieren een nogal onpersoonlijke manier van omgaan met een patiënt lijken, maar deze robot is zeker een zeer nuttige uitvinding om het risico op besmetting zoveel mogelijk te verminderen. In deze zin zijn er veel stappen vooruit gemaakt en artsen zijn ervan overtuigd dat deze speciale "kunstmatige artsen" in toenemende mate kunnen helpen om met noodsituaties om te gaan.