Lakens kunnen een broeinest van bacteriën zijn: ze regelmatig verschonen helpt gezondheidsproblemen te voorkomen
Er zijn twee soorten mensen op de wereld: degenen die regelmatig minstens een keer per week de lakens wassen en verschonen en degenen die zich aan de maanfasen aanpassen om te beslissen of het tijd is om een was te draaien. Als je bij de eerste groep mensen hoort, hoef je niets te vrezen: geweldig gedaan, ga zo door! Als je daarentegen tot degenen behoort die hetzelfde beddengoed er lang op laten liggen, wel, in dit artikel vind je een goede reden om van gewoonte te veranderen. Gemiddeld brengen we doordeweeks tussen de 49 en 60 uur tussen de lakens door; als we ervan uitgaan dat ons verblijf in bed de lakens gemakkelijk vuil maakt: zweet, dode huid, bacteriën...
Als dit niet voldoende is om je aan te moedigen de lakens vaker te verwisselen, geven we je in dit artikel andere redenen die je waarschijnlijk zullen overtuigen.
via Webmd
Wat zijn de risico's van het niet vaak vervangen van het beddengoed?
Huisstofmijt. Elke keer als je gaat slapen en tussen de lakens ligt, verlies je een ongelooflijk aantal huidcellen; als ze zich tussen de lakens ophopen, worden deze cellen het favoriete "voedsel" van huisstofmijt, evenals de vochtigheid en het stof in de dekens. Je zult vrijwel zeker hun aanwezigheid niet opmerken, omdat ze praktisch onzichtbaar zijn voor het blote oog, maar de gevolgen van contact met deze kleine organismen zijn niet te onderschatten. Mijten kunnen gemakkelijk allergieën, astma en zelfs eczeem veroorzaken.
Dierenharen. Als je een dier hebt met wie je graag wilt slapen, moet je nog ijveriger zijn met het verschonen van de lakens. De haren die je kat of hond tussen de lakens verliest, is een nog perfectere omgeving voor de verspreiding van huisstofmijt. Huisdieren kunnen echter andere irriterende "stoffen" overbrengen, zoals andere mijten of schimmelinfecties.
Flickr / Gabriel Trujillo Escobedo
Bacteriën. Heb je weleens gehoord over dode huidcellen die zich tussen de lakens ophopen, speeksel op het kussen en zweet? Kwijlen op het kussen is niet alleen enigszins vies, maar het bevordert ook de verspreiding van bacteriën. Een onderzoek wees uit dat de lakens na slechts 1 week tussen de 3 en 5 miljoen kolonies per 2,5 cm² bevatten. Na 4 weken steeg het aantal tot 12 miljoen; de kussenslopen bevatten echter al na 1 week meer dan 17 duizend keer het aantal bacteriën dat we normaal gesproken op de wc-bril zouden vinden!
Acne. Als je je begint te realiseren dat het uiterlijk van je huid met de dag verergerd, dan is het misschien tijd om je kussensloop te veranderen! Dode huidcellen, bacteriën en vuil van make-up, bijvoorbeeld, hopen zich op de kussensloop op en hebben geleidelijk de neiging om de poriën van de huid te sluiten.
Bedwantsen. Dit zijn insecten die steken en die tussen de lakens kunnen liggen, juist omdat ze door je aanwezigheid worden aangetrokken. Je hebt ze misschien “mee naar huis gebracht” na het slapen in een hotel of, erger nog, in een slaapzaal. Bedwantsen herkennen is niet eenvoudig, maar als je wakker wordt met ernstige jeuk en insectenbeten, heb je ze waarschijnlijk in bed. Was de lakens in de wasmachine op hoge temperatuur: kokend water zal ze doden.
Wat kun je doen om je beddengoed schoon te houden?
Was het kussen. Hoewel het wassen van de kussenslopen essentieel is, kan het wassen van het kussen ook een oplossing zijn die van tijd tot tijd kan worden genomen. Het is een goed idee om het kussen minstens twee keer per jaar te wassen.
Vervang de lakens vaker als: je naakt slaapt, met dieren of met je kinderen slaapt, of als je 's nachts veel zweet.
Maak het bed niet onmiddellijk op. Zelfs als het ingaat tegen alles wat onze ouders ons altijd hebben verteld en aanbevolen, is het beter om de lakens een paar minuten gedurende de dag te laten luchten, om zoveel mogelijk vocht te verwijderen.
https://acaai.org/allergies/types/dust-allergy
https://amerisleep.com/blog/bacteria-in-your-bed/