Deze man gebruikte 99 mobiele telefoons en een kar om een "virtuele" file op Google Maps te maken
Wie van ons heeft nog nooit Google Maps gebruikt om zich te verplaatsen? Met de auto, te voet of met het openbaar vervoer is de Google-applicatie onderdeel geworden van onze dagelijkse relatie met de technologie. Dankzij Maps berekenen we de routes, zoeken we naar attracties, kijken we naar het "echte" aspect van wegen en krijgen we vooral informatie over het verkeer.
Ja, omdat de handige functie die files of vertragingen signaleert, voor degenen die met de auto reizen, vaak als een echte "Bijbel" is, een indicatie waarop ze zich kunnen baseren en eventueel van route kunnen veranderen. Maar weten we zeker dat de technologie altijd zo waterdicht is? Te oordelen naar het unieke en ironische “bewijs” dat een kunstenaar uit Berlijn met de wereld deelt, blijkbaar niet...
via The Guardian
Zijn naam is Simon Weckert, hij is een Duitse kunstenaar en hij besloot dat het tijd was om te proberen... Google Maps voor de gek te houden. Om dit te doen, bedacht hij iets heel origineels, waarbij hij, gewapend met 99 smartphones in een met de hand gesleept wagentje, de navigatiefunctie op elk van hen activeerde.
Op dat moment, langzaam door een straat in Berlijn wandelend, waar op dat moment geen verkeer of files waren, begon hij te verifiëren dat de beroemde Google-app op een onwaarachtige manier registreerde wat er gebeurde. Al snel werd namelijk, door Simon en zijn kar vol met mobiele telefoons in "navigatiestand”, de weg op de kaart rood, wat een teken was van de aanwezigheid van druk verkeer.
Waarom is dit allemaal gebeurd? Simpelweg omdat Google, om files en vertragingen te melden, een methode gebruikt die is gebaseerd op het aantal auto's op een bepaalde weg en de snelheid en richting bepaalt waarin ze rijden. Het leek of Weckert, met zijn provocerende performance, 99 auto's op elkaar heeft "gestapeld", waardoor onmiddellijk een verkeersalarm voor Google Maps wordt gecreëerd.
In feite zou dit experiment verklaren waarom de app soms verkeer meldt dat er eigenlijk niet is, of dat in elk geval vrij beperkt is, misschien gebruikers naar secundaire wegen leidt zonder dat het nodig is. Natuurlijk: in die gevallen is er geen kunstenaar met een wagentje en 99 smartphones, maar misschien kan er een bepaalde concentratie zijn van mensen die de app gebruiken.
Eén ding is zeker: onvoorwaardelijk en volledig vertrouwen op technologie is niet de beste optie om te kiezen. De provocatie van Weckert heeft het aangetoond: ons brein en zijn redeneervermogen moeten altijd de basis blijven om - we kunnen het niet beter verwoorden! - de juiste weg te kiezen!