We denken niet allemaal op dezelfde manier: sommigen gebruiken de innerlijke monoloog, anderen visualiseren concepten

Janine image
door Janine

22 Februari 2020

We denken niet allemaal op dezelfde manier: sommigen gebruiken de innerlijke monoloog, anderen visualiseren concepten

De wereld is mooi omdat het gevarieerd is - toch? Aan de andere kant, hoe saai zou het zijn als we allemaal op dezelfde manier dachten! Niet alleen hebben wij mensen allemaal verschillende meningen, maar we hebben ook een andere manier om ze in onze geest te formuleren wanneer we erover nadenken. Er zijn mensen die een soort interne monoloog hebben, een innerlijke stem die gedachten formuleert en becommentarieert, en er zijn mensen die geen verbale vormen gebruiken om een gedachte in hun hoofd uit te drukken. Er is geen goede of foute manier, maar wat intrigeert is dat velen dachten dat ze een "juiste" en gemeenschappelijke manier met de rest van de wereld hadden. Door een banaal Twitter-bericht is de internetwereld nu geschokt om te horen dat we niet allemaal hetzelfde denken.

via Psychology Today

Voor velen is ontdekken dat er mensen zijn, die denken door zinnen te formuleren die hun acties weerspiegelen, gewoon ondenkbaar, iets geks. Maar voor degenen die niet anders kunnen zonder tegen zichzelf te "praten", is het tegenovergestelde ondenkbaar.

Als je het de mensen om je heen probeert te vragen, om te vergelijken tussen collega's, vrienden of familieleden, zul je snel beseffen dat iedereen zijn eigen manier heeft om zijn gedachten te “bouwen”. Sommigen zullen bijvoorbeeld toegeven dat ze de innerlijke monoloog nooit hebben geprobeerd: "Dus je vertelt me dat je nu in je hoofd denkt, OK, nu sta ik op, ga de trap op, open de badkamerdeur en dan til ik de bril op"? Sterker nog, er zijn mensen die liever in abstracte termen denken: "Als ik koffie wil, is het niet dat ik denk, OK, ik ben een beetje moe en heb dorst, ik zou koffie kunnen zetten. Ik denk eerder aan het idee om koffie te drinken op een abstracte manier, misschien stel ik voor dat ik het koffiezetapparaat en dergelijke zou pakken”.

Pexels

Pexels

De scheiding tussen deze twee manieren van denken is niet altijd zo duidelijk: het kan gebeuren dat je “de innerlijke stem” hoort als het gaat om het uitvoeren van meer veeleisende taken en minder als het gaat om eenvoudiger vragen, zoals denken honger te hebben en een boterham eten. Op Twitter werd een onderzoek (die geen wetenschappelijke pretenties heeft) voor het publiek gedeeld, waarin gebruikers werden uitgenodigd om de meest gebruikte manier van denken te kiezen. Het resultaat van het onderzoek laat zien dat 58% van de deelnemers denkt door zinnen te formuleren, 14% denkt door concepten/afbeeldingen en dat 19% erin slaagt om beide manieren te gebruiken. De resterende 8% probeert nog steeds te achterhalen waar het artikel over gaat.

En jij, hoe denk jij?