Tsjernobyl: in de kernreactor groeit een schimmel die bestand is tegen straling en zich ermee lijkt te "voeden"

Janine image
door Janine

11 Februari 2020

Tsjernobyl: in de kernreactor groeit een schimmel die bestand is tegen straling en zich ermee lijkt te "voeden"

In 1991, toen er slechts enkele jaren waren verstreken sinds de kernramp in Tsjernobyl (1986), de bekendste in de geschiedenis, waren de onderzoekers behoorlijk onder de indruk om een levend organisme te vinden dat zich leek te verspreiden op de wanden van de reactor. Het was een donkere paddestoel - de Cryptococcus neoformans - die volledig in zijn element leek in een extreme omgeving, gekenmerkt door zeer hoge stralingsniveaus.

Sindsdien zijn er verschillende decennia verstreken waarin onderzoekers talloze onderzoeken hebben uitgevoerd, waardoor een interessante conclusie is getrokken: de schimmel overleeft niet alleen in radioactieve omgevingen, maar lijkt zich zelfs tot hen aangetrokken te voelen.

via nypost.com

Timm Suess/Wikipedia

Timm Suess/Wikipedia

Onderzoek naar dit levende organisme heeft een enorme aanwezigheid van melanine aangetoond, het pigment dat ook in de menselijke huid voorkomt. Zoals velen van ons weten, is dit pigment in staat om licht te absorberen door de ultraviolette straling die de huid raakt, af te voeren en te beschermen tegen zonnestralen. In het geval van de schimmel lijkt er naast de beschermende functie ook een voedingsfunctie te zijn: het lijkt ook een vorm van chemische energie uit straling aan te nemen die nuttig is voor de groei ervan.

NASA/JPL/Caltech

NASA/JPL/Caltech

De conclusie veroorzaakte onmiddellijk verbazing, omdat het zich zou lenen voor veel verschillende onderzoeksgebieden. Door de afweermechanismen en groei van de schimmel te bestuderen, kunnen technologieën worden ontwikkeld die mensen en dieren effectief kunnen beschermen in zeer radioactieve omgevingen; of, als we ze zouden “cultiveren" in de ruimte, de schimmel een extra energiebron kan worden tijdens missies; en wederom op het gebied van energie, zou het ons kunnen helpen nieuwe grenzen te openen voor kernenergie, waardoor de veiligheid van de fabrieken wordt vergroot en we de afhankelijkheid van het fossiel verder kunnen verminderen.

pexels

pexels

Bovendien zou de schimmel ook aantonen dat organismen die in omgevingen met een zeer hoge concentratie straling overleven, kunnen bestaan, waardoor nieuwe scenario's worden geopend in de zoektocht naar buitenaardse levensvormen.