Door gebruikte olie in de gootsteen te gooien, kunnen we verantwoordelijk zijn voor enorme schade aan het milieu

Janine image
door Janine

14 Februari 2020

Door gebruikte olie in de gootsteen te gooien, kunnen we verantwoordelijk zijn voor enorme schade aan het milieu

Frituren, en in het algemeen gerechten bereid met veel olie, zijn ongetwijfeld lekker, maar moeten met mate worden geconsumeerd, zoals elke arts of voedingsdeskundige zal bevestigen. Maar als je echt niet zonder kunt, weet je dan hoe je de olie na gebruik op de juiste manier moet weggooien?

Dit is een fundamentele stap die te veel mensen nog steeds op de verkeerde manier uitvoeren, dat wil zeggen, de olie in de gootsteen gooien, in de riolering laten lopen of in de vuilnisbak doen.

Door gebruikte olie in de gootsteen te gooien, kunnen we verantwoordelijk zijn voor enorme schade aan het milieu - 1

De bak- en frituurolie wordt gedefinieerd als "uitgeput" nadat het een oxidatieproces heeft ondergaan en de vervuilende stoffen heeft geabsorbeerd die voortvloeien uit de carbonisatie van het voedsel dat erin wordt gebakken; vanaf dat moment verliest het zijn organoleptische eigenschappen en wordt het in feite afval.

Maar niet iedereen weet dat het absoluut niet biologisch afbreekbaar is: het is in plaats daarvan zeer schadelijk voor het milieu en het water in het algemeen. Als het in het riool belandt, creëert het een oppervlaktefilm die de uitwisseling van zuurstof en zonnestralen voorkomt, wat het leven van flora en fauna in gevaar brengt. Naar schatting kan een kilo uitgeputte plantaardige olie het oppervlak van 1000 vierkante meter water bedekken. Hetzelfde gebeurt met olie dat in de grond terechtkomt, waarop het een waterdichte beschermende film vormt. Verspreid in het rioolnetwerk kan afgewerkte olie planten beschadigen en enorme waterreserves onbruikbaar maken, waarvoor dure zuivering nodig is.

Dbrousse/Wikimedia

Dbrousse/Wikimedia

Om te voorkomen dat het het milieu of waterreserves beschadigt, moet oude olie worden verzameld in een fles die op het balkon of in een hoek van de keuken wordt bewaard en vervolgens naar ecologische eilanden worden gebracht of naar supermarkten, distributeurs en alle geautoriseerde verzamelpunten (zoek online even naar de dichtstbijzijnde plaatsen waar je het kunt brengen).

We vragen ons vaak af wat we concreet kunnen doen om het milieu te helpen, zonder ons te realiseren dat verkeerde acties zoals deze maandenlange ecologische inspanningen teniet doen. Deel deze informatie met zoveel mogelijk mensen: de aarde waar we te gast zijn en ons voedt zal je dankbaar zijn!