Deze ondernemer heeft binnenvaartschepen op zonne-energie gemaakt die het plastic uit rivieren haalt
De toekomst van onze planeet is in handen van de nieuwe generatie; alleen dankzij de opvoeding en gevoeligheid van de jonge mensen van vandaag is een stralender horizon voor onze aarde misschien mogelijk. Of het nu gaat om de revolutionaire actie van Greta Thunberg of de Nederlandse jongen Boyan Slat, het maakt niet uit: alleen dankzij hun gevoeligheid en goede wil kan de wereld ten goede veranderen. Wist je bijvoorbeeld dat de jonge Boyan de organisatie Ocean Cleanup heeft opgericht?
via Eco Watch
Boyan besloot iets voor het milieu te doen toen hij op 16-jarige leeftijd een duik maakte in Griekenland en geschokt was om meer plastic dan vissen aan de kust te zien en beloofde zichzelf dat hij er iets aan zou doen. Hij wist echter niet dat hij met veel geluk twee jaar later het project The Ocean Cleanup zou starten en een drijvend apparaat zou maken dat plastic uit rivieren verzamelt. Maar Boyan stopte daar niet en maakte onlangs binnenschepen op zonne-energie om plastic uit rivieren op te vangen en te voorkomen dat het oceanen over de hele wereld binnendringt.
Nu is Boyan 25 jaar oud en dankzij zijn initiatief The Ocean Cleanup heeft hij zich tot doel gesteld geavanceerde technologie te ontwikkelen waarmee de oceanen van plastic kunnen worden bevrijd en met name de Great Pacific Garbage Patch, een stuk zeeafval dat zich uitstrekt van Californië tot Japan.
Nadat hij zich realiseerde dat het beter is om te beginnen bij de "bron", creëerde zijn non-profit organisatie "The Ocean Cleanup" dit schip op zonne-energie dat dagelijks 110 ton afval kan reinigen. De Nederlandse ingenieur en milieuactivist heeft namelijk ontdekt dat meer dan 1000 rivieren over de hele wereld de bron zijn van ongeveer 80 procent van het plastic dat in de oceanen wordt geloosd; dit cijfer heeft een dramatische impact omdat blijkbaar 80% van het plastic dat in de oceanen terechtkomt uit rivieren komt.
Juist om deze reden ontstond de Interceptor. Dit door zonne-energie aangedreven binnenschip is speciaal gemaakt om rivierafval in verzamelbakken op te zuigen en aan wal te brengen voor recycling. Een van deze binnenvaartschepen kan tot 110 ton afval verzamelen dat anders elke dag oceaanwater zou binnendringen en zo de hoeveelheid afval die daadwerkelijk de oceanen bereikt drastisch verminderen.
Op deze manier kan het probleem van oceaanvervuiling worden opgelost bij de "bron" en zal plastic geen open oceaanwater bereiken. In het project Ocean Cleanup hoopt men tegen 2025 "Inceptor" -schepen in elk van 's werelds meest vervuilende rivieren te hebben, maar voor nu werken ze al aan het opruimen van de rivier Klang in Kuala Lumpur, in Maleisië en de afwatering Cengkareng in Jakarta, in Indonesië.
"Ons team is standvastig gebleven in zijn vastberadenheid om immense technische uitdagingen op te lossen om dit punt te bereiken", zei Boyan, "Hoewel we nog veel werk te doen hebben, ben ik eeuwig dankbaar voor de toewijding en inzet van het team aan de missie en ik kan niet wachten om door te gaan met de volgende ontwikkelingsfase."
Complimenten voor Boyan Slat en zijn team voor al het werk dat ze doen om onze planeet schoon te maken!