Volgens een oude psychologische test zou het kiezen van een van deze portretten verborgen eigenschappen over de persoonlijkheid kunnen onthullen
We voelen ons aangetrokken tot degenen die op ons lijken. Verborgen gedachten, verlangens en wensen worden vaak beïnvloed door wat het dichtst bij ons staat. Zo dacht de Hongaarse psychiater Léopold Szondi toen hij in de vorige eeuw een psychologische test ontwikkelde die er precies op gericht was het meest onbewuste in de persoonlijkheid van een individu te onthullen.
In zijn test - Szondi-test genoemd - vroeg de psychiater, door middel van afbeeldingen van mensen met psychische stoornissen, de patiënten om er twee te kiezen die voor hem aantrekkelijk waren en twee die juist bijzonder weerzinwekkend of angstig waren. Volgens de analyses was het volgens Szondi mogelijk om de persoonlijkheidskenmerken van degenen die de test hadden afgelegd te achterhalen. Hoewel de test later niet langer werd gebruikt of als geldig werd beschouwd voor wetenschappelijke doeleinden, wekt deze nog steeds veel discussie op. Onlangs is het zelfs in verkorte vorm opnieuw voorgesteld door een Facebook-gebruiker, en de reacties van veel mensen die nieuwsgierig waren om iets over hun persoonlijkheid te “ontdekken”, ontbraken niet.
Kan het fysieke uiterlijk van een persoon echt verband houden met zijn geestelijke gezondheid? Vandaag, en niet zonder reden, zouden we nee zeggen, en daarom wordt de Szondi-test, nu behoorlijk achterhaald, niet beschouwd als een wetenschappelijk valide instrument. Toen de Facebook-gebruiker Junji Noe echter een verkorte versie deelde, was het voor velen interessant om te proberen de persoonlijkheid te ontdekken door een van de 8 figuren te kiezen die Szondi destijds had voorgesteld.
Kijk maar naar ze om te beseffen dat het zeker niet erg "uitnodigende" gezichten zijn: in feite nodigt de gebruiker uit om ze zich misschien in het donker voor te stellen, in een nogal beangstigende situatie. Welke het meest verontrustend is, ook gebaseerd op de ervaringen van Szondi, kan min of meer verborgen aspecten van de persoonlijkheid onthullen.
Degenen die voor het eerste portret kozen, konden bijvoorbeeld eigenschappen van "sadisme" verbergen; de tweede zou kunnen worden gekozen door een "epilepticus" (een ogenschijnlijk kalm persoon, maar met onderdrukte woede die plotseling kan exploderen); de derde “catatonisch" (een intelligent persoon, loyaal aan plicht maar verpletterd door de regels, zozeer dat hij zijn eigen behoeften onderdrukt); de vrouw op het vierde portret kan echter worden geassocieerd met een "schizofrene" persoonlijkheid.
Als we het vijfde portret kiezen, kunnen degenen die het als storend beschouwen, gebaseerd op Szondi's studies, gevoelens van hysterie, verlangen naar aandacht en bewondering onderdrukken; voor het zesde kiezen heeft te maken met depressieve houdingen; de keuze van het zevende kan duiden op een verband met "manische" persoonlijkheden, met grote verdrongen energie; tenslotte zou het achtste portret, indien gekozen als het meest verontrustende, een dissociatieve identiteitsstoornis kunnen onthullen, misschien als gevolg van een trauma uit de kindertijd.
We willen er nogmaals op wijzen dat deze samenvattende indicaties van de persoonlijkheidstest van de deelnemers niet wetenschappelijk bewezen zijn. Dit betekent niet dat het leuk en interessant kan zijn, al is het maar om jezelf af te vragen en misschien uit te zoeken of Szondi het bij het juiste eind had of niet.