Coronavirus: het sterftecijfer in Italië zou zo hoog kunnen zijn als gevolg van de gemiddelde leeftijd van de bevolking
Het aantal sterfgevallen als gevolg van het nieuwe coronavirus in Italië is de afgelopen dagen toegenomen, waarbij het land 463 totale sterfgevallen als gevolg van het virus meldt, van de 9.172 bevestigde gevallen, te beginnen op maandag 9 maart, en het aantal stijgt met de dag. Maar waarom zijn de sterfgevallen in het land zo hoog? Buiten het vasteland van China heeft Italië nu het hoogste aantal sterfgevallen ter wereld als gevolg van COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. En het sterftecijfer van het land sinds COVID-19, ongeveer 5%, is veel hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 3,4%, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie.
Een factor die het sterftecijfer van het land beïnvloedt, kan de leeftijd van de bevolking zijn: Italië heeft volgens de New York Times de oudste bevolking van Europa, met ongeveer 23% van de inwoners van 65 jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd in het land is 47,3, vergeleken met 38,3 in de Verenigde Staten, en veel van de sterfgevallen in Italië vallen binnen een leeftijdsbereik van gemiddeld 80 tot 90 jaar, een bevolkingsgroep waarvan bekend is dat ze vatbaarder is voor ernstige complicaties van COVID-19.
Het totale sterftecijfer zal altijd afhangen van de demografie van een populatie, zei Aubree Gordon, universitair hoofddocent epidemiologie aan de Universiteit van Michigan; volgens de Amerikaanse expert zou een belangrijk probleem met betrekking tot Italië het aantal mensen in een bepaald gebied kunnen zijn dat medische behandeling nodig heeft: het hebben van veel ernstig zieke mensen in één regio kan het medische systeem mogelijk overweldigen. Gordon merkte op dat dit waarschijnlijk het geval was in Wuhan, China, waar de coronavirus-epidemie begon en dat de meeste COVID-19-gevallen in China zag; later bleek uit een recent WHO-rapport dat het sterftecijfer in Wuhan 5,8% bedroeg, vergeleken met 0,7% in de rest van het land.
Bovendien zou het Europese land veel van de asymptomatische gevallen of mensen met milde symptomen van COVID-19 niet testen. Vaak worden er, naarmate tests binnen een gemeenschap worden uitgebreid, mildere gevallen gevonden, wat het algehele sterftecijfer verlaagt, zei Gordon. Dit was het geval voor Zuid-Korea, dat meer dan 140.000 tests heeft uitgevoerd en bijvoorbeeld een sterftecijfer van 0,6% heeft gevonden.