Covid-19, luchtverontreiniging kan de verspreiding van het virus vergemakkelijken: onderzoeken bevestigen dit
Onder de vele vragen die wetenschappers over de hele wereld proberen te beantwoorden sinds de uitbraak van de Coronavirus-pandemie, zijn er natuurlijk verschillende die betrekking hebben op het mogelijke verband tussen de verspreiding van Covid-19 en de milieukenmerken van de gebieden met de meeste aantal besmettingen. Kunnen factoren zoals klimaat, temperaturen, vochtigheid en vervuiling de ziekte beïnvloeden?
Er is geen gebrek aan studies over deze onderwerpen en ze vertellen ons over een situatie waarin sommige - bevestigende - antwoorden op deze vragen geleidelijk beginnen te komen.
via SIMA - Università Bologna - Università Bari
Wat betreft Italië, en met name de regio Lombardije, hebben we het over het meest vervuilde gebied van het hele Europese continent. Het Coronavirus tast vooral de longen aan: het is dan ook vanzelfsprekend dat het zich ontwikkelde in een context die, al onder normale omstandigheden, helemaal niet gezond is voor de luchtwegen van degenen die daar wonen.
Naast de oudere gemiddelde leeftijd van de Italiaanse bevolking, is het daarom niet uitgesloten dat een milieufactor op het spel staat. De in Lombardije uitgevoerde analyses, ter ondersteuning van deze veronderstellingen, zouden een specifiek verband hebben aangetoond tussen vervuiling en de aanwezigheid van fijn stof in de lucht en de verspreiding van Covid-19. De Pm10, sterk geconcentreerd in de lucht van de Povlakte in februari 2020, zou volgens studies hebben gewerkt als een vector voor een snellere uitbreiding van de besmetting.
Het zou dan ook geen toeval zijn dat juist in de steden en centra van Noord-Italië, met het hoogste gehalte aan fijnstof, de meest gewelddadige en hardnekkige uitbraken werden uitgelokt. Bovendien is het niet nieuw dat luchtverontreiniging sterk verband houdt met schade aan de luchtwegen en gezondheidsproblemen. Degenen die aan longziekten lijden, moeten in feite zo min mogelijk worden blootgesteld aan wat schadelijk is voor de mens met zijn activiteiten.
Het Coronavirus, dat een luchtweginfectie is, gedraagt zich precies zoals andere pathologieën, met het grote verschil dat het een serieuzer en gevaarlijker virus is.
Wuhan zelf, waar het allemaal begon, is een dichtbevolkt en vervuild gebied. Studies hebben daarom aangetoond dat smog alle aandoeningen van de luchtwegen bevordert, waardoor onze afweer verzwakt en niet effectief is in het geval van infectieuze agentia, zoals reeds vastgesteld ten tijde van Sars. Kortom, het lijkt er bijna op dat de natuur en het milieu hebben besloten de mens eraan te herinneren dat hij misschien, voor zijn eigen bestwil, serieuze maatregelen zou moeten nemen om de lucht te zuiveren, in een situatie die waarschijnlijk steeds onhoudbaarder wordt.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3963435/
- https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?next_url=https%3a%2f%2fwww.washingtonpost.com%2fclimate-environment%2f2020%2f03%2f15%2fsmoking-air-pollution-coronavirus%2f
- http://www.ansa.it/canale_ambiente/notizie/inquinamento/2020/03/18/coronavirus-polveri-sottili-accelerano-i-contagi-al-nord_5de94b32-1af5-4758-af68-ec8d33ed1e8c.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4740163/
- https://www.who.int/ceh/risks/cehair/en/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8325268