Coronavirus, de lucht van Europa is leeg: bijna 27.000 vluchten minder dan in 2019
Het is ongetwijfeld een ongekende situatie, althans in de moderne tijd, die de planeet meemaakt sinds het uitbreken van de Covid-19-pandemie. Van de gezondheid tot de ineenstorting van de economie, tot al het leed en de moeilijkheden die sluitingen, blokkades en heilzame preventiemaatregelen overal met zich meebrengen: het is niet overdreven om te zeggen dat de wereld bijna volledig door het Coronavirus wordt geconditioneerd.
Een van de eerste sectoren die onvermijdelijke gevolgen heeft gehad, is die van het vervoer, en met name die via de lucht. Het luchtverkeer - het is bekend - is getraceerd als een van de eerste en grootste gevaren voor de verspreiding van het virus en daarom heeft het bijna overal veranderingen en blokkades ondergaan. In die zin verklaart een video gemaakt door Eurocontrol, meer dan duizend woorden, de drastische daling van vluchten in de lucht van Europa, in vergelijking met dezelfde periode van 2019.
31 maart 2019 aan de linkerkant en 29 maart 2020 aan de rechterkant: het kost niet veel moeite om de situatie te realiseren die we ervaren vanwege het Coronavirus, dat ook perfect wordt uitgelegd door deze afbeeldingen. Door de pandemie is het luchtverkeer vrijwel volledig gestopt. In Europa waren er eind maart 2020 bijna 27.000 minder vluchten dan het jaar ervoor: een werkelijk negatief record.
Gesloten grenzen, verboden verplaatsingen en uitnodigingen om thuis te blijven: het is duidelijk dat in deze situatie het nemen van een vliegtuig naar het buitenland onmogelijk en ondenkbaar is. En wereldwijd is de daling niet minder: volgens Flightradar 24 werd de hemel in maart 2020 doorkruist door gemiddeld 145 duizend vliegtuigen per dag, vergeleken met 176 duizend in 2019, met een daling die voorbestemd is om te vergroten.
Zowel Eurocontrol, de intergouvernementele organisatie die de luchtverkeersleiding in het oude continent coördineert, als Flightradar 24, hebben gespecificeerd dat de ongelooflijke daling van vliegtuigen in de lucht bijna uitsluitend passagiersvluchten treft. De circulatie van vrachtschepen is nagenoeg ongewijzigd gebleven. Een cijfer dat, als het ons enerzijds doet nadenken over hoeveel vervuiling de mens elke dag de lucht in stuurt, het anderzijds - en in de toekomst zeker - zware gevolgen heeft voor de economie.