Coronavirus, Mercedes produceert ademhalingsapparatuur voor Covid-19-patiënten

Janine image
door Janine

06 April 2020

Coronavirus, Mercedes produceert ademhalingsapparatuur voor Covid-19-patiënten

Mercedes Formula One werkt samen met ingenieurs en experts van de kliniek om ademhalingsapparatuur te creëren voor patiënten met het Coronavirus; het eerste apparaat werd geproduceerd in ongeveer 100 uur na de start van het project en is al goedgekeurd voor experimenteel gebruik. In een tijd waarin de wereldwijde noodsituatie op het gebied van gezondheid elk bedrijf "te wapen" roept, wil ook de bekende Mercedes Formula One iets doen en een concrete bijdrage leveren.

via CNN

UCL

UCL

Het ademhalingshulpmiddel, bekend als continue positieve luchtwegdruk (CPAP), levert zuurstof aan de longen zonder dat een beademingsapparaat nodig is; dit type apparaat wordt veel gebruikt bij Covid-19-patiënten in China en Italië, omdat het ruimte vrijmaakt op de intensive care. De ingenieurs van Mercedes werkten, samen met die van de University College London en klinieken van NHS Foundation Trust, de klok rond om een niet-gepatenteerd CPAP-apparaat te decoderen.

Het project werd vervolgens gekopieerd en aangepast voor massaproductie en 100 apparaten moeten worden overgedragen aan de UCLH (NHS Foundation Trust) voor klinische proeven. Als deze tests slagen, kan Mercedes 1.000 CPAP-apparaten per dag produceren voor Britse gezondheidssystemen.

UCL

UCL

Professor Mervyn Singer, consultant voor de intensive care van de UCL, zei: "Deze apparaten zullen levens helpen redden door ervoor te zorgen dat ventilatoren, een beperkte hulpbron, alleen worden gebruikt voor de meest ernstig zieken. Terwijl ze eerst werden getest aan de UCLH, hopen we dat ze een echt verschil kunnen maken voor ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk door de vraag naar ICU personeel en bedden te verminderen en patiënten te helpen herstellen zonder de noodzaak van meer invasieve beademing."

CPAP-apparaten werken door een constante stroom van lucht en zuurstof in de mond en neus van patiënten te duwen met een druk waardoor de longen open kunnen blijven en daardoor meer zuurstof kunnen opnemen. Het masker moet een luchtdichte afdichting creëren om de druk van zuurstof te voorzien, waardoor de inspanning van de patiënt om zuurstof in te ademen wordt verminderd. Het is echter minder invasief dan een beademingsapparaat, dat sterke sedatie en het inbrengen van een buisje in de luchtweg vereist. Voor CPAP-apparaten is het van vitaal belang dat de afdichting rond het masker strak blijft, omdat besmettelijke luchtweginfecties zoals Covid-19 via lekken kunnen worden overgedragen.

In afwachting van klinische proeven, een speciaal applaus voor het team van experts en Mercedes voor de grote inspanningen die ze leveren voor het wereldgezondheidssysteem dat op dit moment zo onzeker en duister voor iedereen is.