Coronavirus: WHO bevestigt dat besmetting niet plaatsvindt door lucht transmissie, maar door speekseldruppels
Er zijn geen aanwijzingen voor besmetting via de lucht, maar het zijn de soms onzichtbare speekseldruppels van geïnfecteerde mensen die door hoesten of niezen met andere mensen in contact kunnen komen. Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie bevestigd dit zeer belangrijke verschil met betrekking tot de transmissiemethoden van Covid-19. En op deze manier zijn beschermende maskers alleen relatief en in bepaalde contexten belangrijk.
via OMS
Felipe Esquivel Reed/Wikimedia
WHO-experts leggen in het gepubliceerde document uit dat infectie kan optreden door speekseldruppels van een persoon die al positief is met Covid-19; deze druppels kunnen verschillende afmetingen hebben: als ze een diameter hebben die kleiner is dan 5 μm, worden ze "druppelkernen" genoemd, als ze in plaats daarvan een diameter hebben die groter is dan 5-10 μm, worden ze "ademhalingsdruppels" genoemd. De belangrijkste transmissie blijft die via de ademhalingsdruppels: als we in nauw contact staan met een persoon met ademhalingsproblemen (hoesten of niezen, binnen 1 meter afstand), zijn onze slijmvliezen zoals de mond, neus of ogen meer onderhevig aan besmetting met Covid-19.
In een alternatief geval kan de overdracht van dit nieuwe Coronavirus plaatsvinden via de zogenaamde "fomites", dat wil zeggen via die objecten die deel uitmaken van de gedeelde omgeving die in contact komen met zowel mensen die positief getest hebben op Covid, als degenen die ze op hun beurt aanraken (kleding, handdoeken, mobiele telefoons, gedeelde voorwerpen, enz.)
Bovendien, vervolgt de studie van de WHO, werd in een analyse van 75.465 Covid-19-gevallen in China lucht transmissie op geen enkele manier gerapporteerd. Om precies te zijn: "Luchttransmissie verschilt van druppeltransmissie omdat het verwijst naar de aanwezigheid van microben in de druppelkernen, die algemeen worden beschouwd als deeltjes met een diameter van minder dan 5 μm, die lange periodes in de lucht kunnen blijven en naar anderen worden verzonden voor afstanden groter dan 1 meter."
Kortom, besmetting met Covid-19 door de lucht, benadrukt de WHO, is alleen mogelijk door specifieke contexten of omstandigheden die het "aërosol" -effect van het betreffende virus ondersteunen: van ziekenhuisprocessen van intubatie en extubatie van de patiënt tot tracheostomie, tot handmatige ventilatie of niet-invasieve drukventilatie; kortom, processen en contexten die voornamelijk naar gezondheidszorg of ziekenhuisomgevingen zijn gedegradeerd. Om deze reden beveelt de WHO vooral het gebruik van geschikte beschermende maskers aan voor gezondheidspersoneel dat nauwer contact heeft met door Covid-19 geïnfecteerde patiënten.