Covid-19, een mogelijk vaccin, verwijderde het virus bij muizen binnen enkele weken: het wordt toegediend met een pleister
Sinds het begin van de noodsituatie van het Coronavirus staat het thema van het vaccin tegen deze verschrikkelijke onzichtbare vijand elke dag centraal in het nieuws. Over de hele wereld werken tientallen wetenschappelijke teams hard om iedereen de kans te geven zichzelf effectief tegen Covid-19 te beschermen.
Hoewel dat altijd vrij lang kan duren en op korte termijn onmogelijk met precisie te kwantificeren, beginnen er verschillende bemoedigende resultaten te verschijnen, die veelbelovend zijn voor een toekomstig en effectief vaccin tegen het virus dat overal slachtoffers en lijden veroorzaakt.
Met name aan de Amerikaanse Universiteit van Pittsburgh heeft een groep wetenschappers aangekondigd dat een bepaalde stof, PittCoVacc genaamd, tijdens de experimenten een voldoende hoeveelheid antilichamen heeft geproduceerd om Sars-CoV-2 tegen te gaan in ongeveer 4 weken. Het is het eerste experimentele vaccin dat is beschreven in een onderzoek dat de peerreview al heeft doorstaan. De onderzoekers van de School of Medicine van de Amerikaanse universiteit zijn dezelfde die in 2003 het eerste vaccin tegen Sars hebben gerealiseerd.
De tests gaven naar verluidt positieve resultaten bij muizen. Hiervoor vroegen de wetenschappers om snel toestemming te krijgen om door te gaan met experimenten op mensen. Andrea Gambotto, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Pittsburgh, zei dat het team heel goed wist waar het moest ingrijpen om het coronavirus te bestrijden: een bepaald eiwit genaamd "spike" is in feite essentieel om de immuniteit voor het virus te induceren.
Om de effectiviteit van dit potentiële vaccin te vergroten, hebben de onderzoekers een nogal innovatief toedieningssysteem ontwikkeld, dat bestaat uit het gebruik van een 1,5 cm brede pleister die op de arm of schouder moet worden aangebracht, waarop 400 hele dunne naalden zitten dat het vaccin in het lichaam "afgeeft". Dezelfde naalden lossen, zodra ze hun werk hebben gedaan, op in de huid, omdat ze zijn samengesteld uit suikers en eiwitten.
Het voordeel van dit systeem is dat de huid een structuur van het lichaam is waar het immuunsysteem sterker en ontvankelijker is, en daarom kan, als het vaccin via de opperhuid wordt geïnjecteerd, de respons bij infectie onmiddellijk zijn.
Gezien de bemoedigende resultaten van PittCoVacc op antilichamen van muizen, zeiden de onderzoekers dat ze vertrouwen hadden in het toedienen op mensen. Een proces dat natuurlijk enige tijd in beslag zal nemen, maar waar onophoudelijk aan gewerkt wordt. De productie moet bovendien op zeer grote schaal plaatsvinden, gezien het wereldwijde bereik van het virus. Ondertussen zijn er nog vele andere wetenschappelijke realiteiten die positieve feedback krijgen. Het enige dat overblijft, is vertrouwen op de snelheid van de wetenschap, het enige “wapen” waarmee de verschrikkelijke plaag die de wereld treft, kan worden uitgeroeid.